Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33 2513 AA Den Haag

Uw brief Ons kenmerk 28-04-SZW W&B/URP/04/11474

Onderwerp Datum Verzoek om informatie betreffende regeling 27 februari 2004
chronisch zieken en gehandicapten

Ter voldoening aan het verzoek in bovengenoemde brief van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid verstrek ik u hierbij de volgende informatie betreffende de regeling voor chronisch zieken en gehandicapten die is overeengekomen in het Najaarsakkoord.

In het kader van de afspraken die zijn gemaakt in het Najaarsoverleg is door de werkgevers een bedrag van 20 miljoen ter beschikking gesteld voor chronisch zieken en gehandicapten.

Met betrekking tot de wijze waarop het besluit tot stand is gekomen om de middelen in het gemeentefonds te storten, deel ik u het volgende mee. In het Najaarsoverleg op 14 oktober 2003 is door de werkgevers toegezegd een eenmalige extra inkomensondersteuning ten behoeve van langdurige minima te zullen financieren. De afgelopen maanden heeft hierover zowel binnen de Stichting van de Arbeid als naderhand tussen de Stichting, het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) nader overleg plaatsgevonden over de wijze waarop aan een en ander uitvoering kan worden gegeven.
In overleg met het ministerie en de VNG is door de werkgevers voorgesteld deze inkomensondersteuning te richten op de categorie chronisch zieken en gehandicapten, zijnde een groep die het dichtst aansluit bij de groep langdurige minima. Voor deze groep chronisch zieken en gehandicapten wordt thans reeds wetgeving voorbereid ten behoeve van categoriale bijzondere bijstand1 en zijn extra middelen beschikbaar gesteld2 als uitvloeisel van de behandeling van de SZW-begroting 2004. De hierboven bedoelde extra inkomensondersteuning ad 20 miljoen zal hierbij additioneel worden ingezet.


1 Kamerstuk 29 420.

2 Brief Minister SZW d.d. 8 december 2003, kenmerk ASEA/LIV/2003/92764, aan Tweede Kamer.

2

Uitvoering zal plaatsvinden via het gemeentefonds resp. door de gemeenten. In genoemd overleg is door de VNG toegezegd dat deze additionele inkomensonder- steuning van de werkgevers zo veel mogelijk herkenbaar zal worden gemaakt naar de doelgroep.

In antwoord op de vraag of de werkgeversorganisaties bij de besteding van dit bedrag nog bijzondere voorwaarden hebben gesteld en zo ja, welke, deel ik u het volgende mee. De Stichting van de Arbeid zou het op prijs stellen indien in de communicatie naar de gemeenten ook aandacht wordt gevraagd voor het herkenbaar houden van deze extra inkomensondersteuning van de werkgevers voor deze doelgroep.

Met betrekking tot de vraag of de procedure van besteding van dit bedrag gelijk meeloopt met de wijziging van de Invoeringswet Wet werk en bijstand (Kamerstuk 29 420), die recentelijk naar de Kamer is gestuurd, deel ik het volgende mee. De werkgeversbijdrage is ter besteding voor de gemeenten vanaf het moment dat die binnenkort aan het gemeentefonds wordt toegevoegd. Gezien de planning van de behandeling van vorenbedoelde wijziging en de informatie die daarover aan gemeenten wordt gegeven, kan worden verwacht dat gemeenten een verband leggen tussen de mogelijkheden die de wijziging hen biedt en de extra middelen die zij krijgen door de werkgeversbijdrage. Vanuit het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid worden de gemeenten ook op dit verband gewezen. De financiering van de werkgeversbijdrage zal plaatsvinden middels tijdelijke verhoging van een van de werkgeverspremies. Hierover zult u te zijner tijd nader worden geïnformeerd.

Van deze gelegenheid maak ik graag gebruik om u tevens te informeren over de volgende ontwikkelingen op het gebied van de verlening van bijzondere bijstand aan chronisch zieken, ouderen en gehandicapten.

Door de recente ontwikkelingen rond de bijzondere bijstand, de buitengewone uitgavenaftrek en het Tijdelijk Besluit Tegemoetkoming buitengewone uitgaven dreigde een ongewenste situatie te ontstaan. Mensen met een minimuminkomen zouden én een beroep kunnen doen op de bijzondere bijstand én op de buitengewone uitgavenaftrek c.q. het Tijdelijk Besluit Tegemoetkoming buitengewone uitgaven, waarna onderlinge verrekening zou moeten plaatsvinden tussen gemeente en Belastingdienst. Om deze bureaucratie te voorkomen, is door de bewindspersonen van Financiën en Sociale Zaken en Werkgelegenheid besloten dat de belanghebbenden een beroep kunnen doen op óf de bijzondere óf buitengewone uitgavenaftrek c.q. het Tijdelijk Besluit Tegemoetkoming buitengewone uitgaven. Om de gemeenten te compenseren voor het vervallen van de mogelijkheid van verrekening van bijzondere bijstand met de buitengewone uitgavenaftrek c.q. het Tijdelijk Besluit Tegemoetkoming buitengewone uitgaven is een bedrag van 11 miljoen toegevoegd aan het bedrag voor de bijzondere bijstand in het gemeentefonds. De afspraak is vanzelfsprekend niet nadelig voor de mensen die het betreft.

Tijdens de behandeling van de Wet werk en bijstand (WWB) in de Eerste Kamer heb ik een handreiking aan de gemeenten toegezegd over de verlening van bijzondere bijstand aan chronisch zieken, gehandicapten en ouderen. Minister De Geus heeft de bij behandeling van de SZW-begroting 2004 toegezegd om de mogelijkheid van collectieve aanvullende verzekeringen die de Wet werk en bijstand biedt onder de aandacht aan de gemeenten te brengen. Onlangs zijn de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en ik het eens geworden over de inhoud van deze handreiking, die naar alle gemeenten wordt gezonden. In de


3

handreiking wordt ook, zoals de minister heeft toegezegd bij de behandeling van de SZW- begroting 2004, ingegaan op mogelijkheid van collectieve aanvullende verzekeringen die de WWB biedt.
In de Handreiking zijn voorts de suggesties betrokken die vanuit de Tweede Kamer zijn gedaan tijdens het Algemene Overleg van 18 december 2003, zoals verstrekking van forfaitaire bedragen, maatwerk, het soort kosten dat voor vergoeding in aanmerking komt en de positie van mensen met een inkomen boven de bijstandsnorm.
./. Een exemplaar van de Handreiking is bij deze brief gevoegd.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(M. Rutte)