Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Maak gebruik van de speciale regelingen

Heeft u een chronische ziekte of bent u gehandicapt? Uw ziektekosten kunnen dan flink oplopen. Zeker met een laag inkomen kan dat een probleem zijn. Via speciale regelingen is het mogelijk om uw ziektekosten terug te vragen. De twee belangrijkste regelingen zijn: de bijzondere bijstand en de buitengewone uitgavenregeling van de Belasting.

U kunt bijzondere bijstand aanvragen bij de sociale dienst. Heeft u een nieuwe bril die niet vergoed wordt door de verzekering? Er bestaat de mogelijkheid dat u die vergoed krijgt. Evenals een nieuw gebit of dieetvoeding. Het moet gaan om medische kosten die u per se moet maken en die u zelf niet kunt betalen. U komt in aanmerking voor bijzondere bijstand als u een inkomen heeft op minimumniveau. Dus niet alleen als u een bijstandsuitkering heeft, maar ook als u een andere uitkering heeft zoals AOW of WAJONG kunt u in aanmerking komen voor bijzondere bijstand. Krijgt u een klein pensioen bovenop uw AOW? Ook dan loont het vaak de moeite om bijzondere bijstand aan te vragen.

De collectieve aanvullende verzekering: de gemeente betaalt de premie
De gemeente........heeft een collectieve aanvullende ziektekostenverzekering afgesloten. U bent verzekerd en wij betalen de premie. Uiteraard is deze verzekering alleen bedoeld voor mensen met een minimuminkomen. Meer weten? Dan kunt u contact opnemen met....

Een speciale regeling voor chronisch zieken en gehandicapten
De gemeente ....heeft een speciale regeling voor mensen met een chronische ziekte of een handicap. U kunt van ons iets extra's krijgen als u een minimuminkomen heeft en veel geld kwijt bent aan uw ziektekosten. Wilt u weten of u voor deze regeling in aanmerking komt? Neem dan contact op met......

Ziektekosten terugvragen via de belasting
Heeft u geen recht op bijzondere bijstand? Probeer dan uw ziektekosten terug te vragen via de Belastingdienst. Soms kunt u zelfs geld terugkrijgen van allebei.U krijgt bijvoorbeeld uw bril vergoed via de bijzondere bijstand en geld terug van de belasting voor de premies die u heeft betaald. Ook hier geldt weer dat het moet gaan om medische kosten die u niet op een andere manier vergoed krijgt. Overigens hoeft dat helemaal niet om kosten van uzelf te gaan. U kunt ook de gemaakte kosten voor uw partner, uw kinderen (onder de 27), of inwonende ouders broers en zussen terugkrijgen. Verzorgt u thuis iemand die ernstig gehandicapt is? Ook deze kosten kunt u terugvragen. Voor de goede orde, het geld dat u terugkrijgt van de Belastingdienst wordt niet van uw uitkering afgetrokken. Betaalt u geen of weinig belasting? Ook dan is het mogelijk om geld terug te krijgen van de Belastingdienst.

Aangifte doen via het T-formulier
Wilt u geld terugvragen bij de Belastingdienst? Dan moet u daar een T-formulier aanvragen. U moet dit invullen en terugsturen. Bij de Belastingdienst kunt u geld terugvragen dat u betaald heeft aan ziektekostenpremies en u kunt ook geld terugvragen voor kosten van de bevalling, de kraamhulp en het adopteren van een kind. Ook de kosten die u gemaakt heeft omdat u ziek bent of gehandicapt kunt u terugvragen. Vergeet niet uw bonnen te bewaren! U krijgt alleen maar geld terug van de Belastingdienst als u de kosten die u gemaakt heeft nergens anders vergoed krijgt. Wilt u meer weten over het terugvragen van uw ziektekosten? Neem dan contact op met de Belastingtelefoon 0800-0543.