Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 054
Datum: 27 februari 2004

Subsidie voor 12 projecten natte natuur en agrarisch natuur- en landschapsbeheer

Met ICES-subsidie voor 'Natte Natuur' en 'Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer' worden natuurgebieden ingericht en wordt ook particulier natuurbeheer en landschapsherstel ondersteund. Het geld komt van het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselveiligheid (LNV) en ook van de provincie Fryslân. Het provinciaal bestuur van Fryslân beslist over de toekenning van de subsidie. Onlangs heeft de provincie besloten om voor 12 projecten subsidie toe te kennen. Het gaat in totaal om E 1,6 miljoen; E 1,1 miljoen is afkomstig van LNV en E 0,5 miljoen van de provincie. Hierna geven we een korte omschrijving van de 12 projecten die subsidie krijgen.

Opnieuw inrichten natuurgebied 'It Swin en de Dollen'

Het natuurgebied 'It Swin en de Dollen' in de omgeving van Elahuizen. Dit natuurgebied is onlangs uitgebreid en wordt opnieuw ingericht. Het is een onderdeel van de 'Natte as in Zuidwest Fryslân';

Amerikaanse windmolen natuurgebied 'De Kraanlânnen'

In het natuurgebied 'De Kraanlânnen' bij de Veenhoop wordt een gerestaureerde Amerikaanse windmolen geplaatst. Daarmee kan het waterpeil in het gebied dynamischer beheerd worden.

Waterstaatkundige afscheiding natuurgebied 'Oude Stroomdal'

Het natuurgebied 'Oude Stroomdal' langs de Linde bij De Blesse wordt waterstaatkundig afgescheiden van het omringende landbouwgebied en beter ingericht voor de natuur.

Surfstrand Kornwerderzand aan de Afsluitdijk
Bij Kornwerderzand aan de Afsluitdijk wordt een nieuw surfstrand aangelegd. Daarmee wordt de rustverstoring door het surfen in de omgeving van het natuurgebied 'De Noordwaard' hopelijk minder.

Vergroten waterberging en meer natuurlijk hooilandbeheer 'Dwarsried en Topsterried'

Het wetterskip Fryslân is van plan om het gebied van de 'Dwarsried en Topsterried' tussen Kollum en Kollumerpomp in te richten voor vergroting van de waterberging in de Friese Boezem. Gelijktijdig wordt dit gebied ook geschikt gemaakt voor meer natuurlijk hooilandbeheer.

Herstel en uitbreiding houtwallen en poelen Twijzel en Twijzelerheide

De houtwallen en poelen in het gebied tussen Twijzel en Twijzelerheide worden hersteld en incidenteel uitgebreid. Dit is een onderdeel van het landinrichtingsplan 'Twijzel-Buitenpost'.

Iepziektebestrijding Leeuwarden en Sneek
De laatste jaren steekt de 'Iepziekte' weer de kop op in Fryslân. Sinds 2000 ondersteunt de provincie Fryslân de bestrijding van de iepziekte met forse Europese subsidies en ook met ICES-subsidies. Inmiddels is er een duidelijk effect van de bestrijding merkbaar; het aantal zieke iepen wordt ieder jaar minder.

EcoLaNa Holwerd

De vereniging 'EcoLaNa' is een samenwerkingsverband van 4 boeren bij Holwerd die streven naar inpassing van natuur in hun bedrijfsvoering. Door o.a. aanleg van dobben; peilverhoging; herstel van zoute kwel en opnieuw aanbrengen van begreppeling in grasland, komen er meer mogelijkheden voor natuurlijke planten en vogels in het 'normale' cultuurland. Onlangs heeft deze vereniging nog de 'Sulveren Skries' gewonnen voor goede initiatieven voor weidevogels.

Landschapsonderhoud en Zakgids

De vereniging Noardelike Fryske Wâlden krijgt subsidie voor praktijkcursussen 'Landschapsonderhoud'. En voor het ontwikkelen van een eenvoudige 'Zakgids' om planten en bomen makkelijk te kunnen herkennen.

Consulent Natuurbeheer 'Bosk en Greide' Gaasterland

De vereniging 'Bosk en Greide' in Gaasterland krijgt subsidie voor een 'consulent natuurbeheer'. Deze consulent staat boeren bij, bij het opstellen en uitvoeren van natuurprojecten op hun gronden.

Opzet en begeleiding Gruttokringen

De achteruitgang van o.a. de grutto is al jaren een grote zorg voor het weidevogelbeheer. Door het instellen van 'Gruttokringen' wordt geprobeerd om het graslandbeheer zoveel mogelijk af te stemmen op de grutto en te onderzoeken wat de beste manier van graslandbeheer voor de grutto is bij boerenbedrijven. 'Gruttokringen' zijn samenwerkingsverbanden van boeren in een bepaalde omgeving. In Fryslân functioneren 4 van dergelijk 'Gruttokringen' als proef. De opzet en begeleiding van deze 'Gruttokringen' krijgt subsidie.

Certificeringsysteem duurzaam bosbeheer

De 'Bosgroep Noord Oost Nederland' krijgt subsidie voor de invoering van een internationaal certificeringsysteem voor duurzaam bosbeheer.

---- --