De Unie


UWV - Laatste ontwikkelingen 9

27 februari 2004 - Ik wil u door deze brief op de hoogte stellen van de laatste ontwikkelingen binnen het UWV.

Sinds die dag is er op 9 en 19 februari jl. CAO overleg geweest. Ook is er een kadervergadering, een gezamenlijke vergadering van (een beperkt aantal) kaderleden van verschillende vakbonden en de vakbondsbestuurders geweest. Ook is het platform van arbeidsdeskundigen en verzekeringsartsen bij elkaar geweest. Dit alles om de situatie van Joustra. en Cloo / de Geus en het CAO overleg te bespreken.
Geconcludeerd kan worden dat de vakbonden op een lijn zitten en zeer goed samenwerken.

Reactie De Unie op situatie (huisvesting) Raad van Bestuur en minister.
Het UWV heeft een raad van bestuur nodig waarin iedereen vertrouwen heeft. Deze negatieve aandacht is erg slecht voor het vertrouwen van medewerkers van het UWV, maar ook van de premie betalende burgers. Het personeel ondergaat, na een fusie in 2002, nu een reorganisatie waarbij duizenden banen in de komende jaren zullen verdwijnen.

Huisvesting is de afgelopen maanden steeds een agendapunt bij de besprekingen tussen UWV en vakbonden geweest. Volgens het UWV is er nooit sprake geweest van buitensporige uitgaven. Altijd heeft de RvB aangegeven binnen de overheid richtlijnen te zijn gebleven. Het voorbeeld van de oude tv van Flip Buurmeier, op de kamer van de heer Joustra, kwam vaak terug...
Het om de hete brei heen lopen van de minister de Geus heeft dit proces ook geen goed gedaan. Er zijn, op zijn verzoek, nu verschillende onderzoeken geweest. Een minister zou dit probleem veel sneller hebben kunnen aanpakken. Het resultaat is nu dat het vertrouwen in het UWV en het toezicht daarop van het ministerie een stevige deuk krijgt.

Daar waar een compliment voor het uitvoerende personeel op zijn plaats zou zijn, er worden wel iedere maand ruim 1,2 miljoen uitkeringen verzorgd, ontstaat bij medewerkers van het UWV nu een soort vervangende schaamte . Los van het feit of er nu wel of niet te veel geld is uitgegeven...... De Unie betreurt dit zeer.


1. CAO-overleg


1.1 CAO overleg van 9 en 19 februari 2004
Zoals al eerder aangegeven gaan de onderhandelingen erg moeizaam. Er is steeds weinig tijd gepland, waardoor een echt proces van onderhandelen niet van de grond komt. Daarbij geeft het UWV de indruk dat zij ons te weinig toeschietelijk vinden. Het UWV schijnt niet te begrijpen dat wij al forse stappen hebben gemaakt en niet van plan zijn om veel verslechteringen in de huidige CAO te accepteren. We begrijpen het UWV niet dat zij nu, na vele reorganisaties in de afgelopen jaren, de fusie twee jaar geleden, de onzekerheid nu, de komende reorganisaties en de komende krimp het personeel vragen verslechteringen in de arbeidsvoorwaarden te accepteren.

Lees verder


2. Reorganisatie en andere zaken


2.1 Reorganisatie
De reorganisatie gaat langzaam maar zeker door. Het recontracting verhaal is van de baan. Het was vooral de vorm van uitvoering en het uitsluiten van het sociaal plan waarop de kritiek zich had toegespitst.

Het UWV gaat nu door met een deel van het gedachten goed. Hierin zitten naar mijn mening hele goede punten. Het scholen, werken aan je employebility, het helder maken van je huidige positie en je loopbaanontwikkeling zijn allemaal positieve zaken.

Ik wil iedereen die in een positie zit, waarvan je zelf denkt dat die in de toekomst in gevaar kan komen, oproepen om zo veel als mogelijk gebruik te maken van de instrumenten. Het UWV wil de instrumenten snel beschikbaar maken voor het personeel, gebruik ze om je loopbaanontwikkeling te bevorderen.

Mensen bij AG zullen de verminderde instroom in de WAO zelf zien, hierdoor ontstaat een zeker overtal in personeel.het UWV zal de organisatie hierop in de nabije toekomst zeker aanpassen. Dus zorg dat je er klaar voor bent..
Als je al 10 of 15 jaar op een zelfde positie zit is het zeker aan te raden eens om je heen te kijken. Wat voor alternatieven heb je achter de hand. Wat lijkt je behalve je eigen werk ook leuk om te doen..Ga hier over praten en kijk wat voor mogelijkheden er zijn om je daarin ondersteuning te verlenen. Mobiliteitcentra en loopbaancentra binnen UWV zullen je kunnen helpen. Medewerkers van WG weten op termijn wat er gaat gebeuren, als je niet te laat wil zijn, begin zo snel mogelijk om je bij te scholen e.d. .Misschien zijn er intern mogelijkheden, in het slechtste geval zal je misschien buiten het UWV terecht komen. Zorg ervoor dat je nu begint met je mogelijkheden te onderzoeken. Je zal er nooit slechter van worden.
Kansen ontstaan bij WW !

MAARZorg ervoor dat je rechtspositie goed blijft. Het sociaal plan blijft de leidende regeling. Ga niet direct een afspraak aan die automatisch leidt tot uitstroom. Laat je niet verleiden tot snelle beslissingen. Overleg met collegas of eventueel kaderleden van de vakbond of met de vakbondsbestuurders in het land (zie web-site De Unie). Beter een keer te veel gevraagd, dan niet gevraagd!

2.2 Privatisering gedeeltelijk arbeidsongeschikten. Zoals ook al in de krant heeft gestaan is het UWV de komende jaren ongeveer 11 miljard goedkoper dan private uitvoering zoals door verzekeringsmaatschappijen. Het is onvoorspelbaar hoe de beslissing zal uitvallen. Zoals nu gepland zal op vrijdag 5 maart a.s. de knoop worden doorgehakt. Dus een belangrijke datum. Als de privatisering doorgaat dan staan we, naar onze verwachting, voor een nog veel grotere reorganisatie.

2.3 AG (krimp)
Er zijn n.a.v. de krimp bij AG nog ongeveer 5 mensen niet herplaatst i.v.m. volledige langdurige arbeidsongeschiktheid. Voor 19 personen is er een oplossing in zicht. Het UWV gaat er vanuit dat dit gaat lukken. Al deze personen zijn nog aan het werk op eigen of ander tijdelijk werk.
Indien er bijzondere situaties ontstaan van individuele leden, dan hoor ik dat graag.

2.4 FPO
Door leden zijn problemen aangegeven in het kader van verplaatsingen binnen FPO.
Per 1 juni as zou men de zaak daar rond willen hebben. Men schijnt nu niet te willen wachten op de functieprofielen. Ook zijn er minder plaatsen te vergeven dan er personeel is. Wij zouden van betrokkenen graag horen of de spelregels zoals genoemd in sociaal plan ook worden gebruikt.!

Ik heb bericht gekregen dat de OR verkiezingen bij FP&O over zullen worden gedaan. Ik roep Unieleden op om mee te doen aan de nieuwe verkiezingen

2.5 Uszo dienstjaren
In het vervolg op onze eerdere uitspraken is nog een individuele zaak binnengekomen. Ook hebben medewerkers besloten om de zaak juridisch aan te vechten. Een jurist van De Unie heeft de zaak in behandeling en gaat de haalbaarheid onderzoeken.


3. Nog lopende zaken en nieuwe punten

3.1 Outsourcing F&I
Nog geen nieuws.

3.2 SUB en inspecteurs buitendienst.
De buitendienst AG (voormalig SFB Bouwnijverheid) is door directiebeslissing ongeveer opgeheven. Zij zijn vanuit binnendienst het werk gaan doen. Hierover is behoorlijk wat onvrede. Aard van de functie is nu sterk veranderd. Wij vinden dat zij zo snel als mogelijk weer voor een buitendienst functie in aanmerking moeten komen (overeenkomstig de regels).
We hebben de indruk dat niet direct naar die regels gehandeld wordt. Eind maart is een gesprek gearrangeerd met directie AG.

3.3 Leaseauto
Volgens jurist van De Unie zit het als volgt. De GAK en UWV lease-autoregeling hebben steeds een eenzijdig wijziging beding in zich gehad. Hierdoor is de stelling van behoud van verworven rechten juridisch niet houdbaar. Vast staat dan dat het hoogste beslisorgaan van werkgever altijd al bevoegd is geweest om de regeling eenzijdig te wijzigen. Hoe dat voor de andere UVIs was is nog onbekend. Dit zal worden uitgezocht. Voor wat betreft de rechtspositie van lease-auto rijders is juridisch derhalve niet de vraag of de regeling gewijzigd mocht worden maar slechts of dat wijzigen zorgvuldig genoeg heeft plaatsgevonden; concreet of het overgangs- uitrijdtraject voldoende zorgvuldig was.

Voor de categorie rijders die kort voor 31 december 2003 nog een nieuwe auto hebben gehad en die mogelijk tot 2007 kunnen uitrijden zal dit waarschijnlijk wel het geval zijn .

Voor de groep die tussen 1 september 2003 en 1 januari 2004 de auto moest inleveren en derhalve maar 4 maanden konden wennen aan de nieuwe regeling omdat ze geen nieuwe auto meer kregen ligt dat mogelijk anders.

Wij begrijpen dat deze groep op zich de mogelijkheid had de auto over te nemen tegen een (gunstige?) marktprijs althans in termijnen te betalen tegen (gunstige?, renteloze?) voorwaarden. Over die voorwaarden kunnen we nog spreken.

De eventuele individuele schade wegens verloren privé gebruik zou in individuele gevallen op jaarbasis berekend kunnen worden door de fiscale bijtelling te verminderen met de op jaarbasis betaalde individuele bijdrage die betaald moest worden . Het verschil tussen deze twee zou je als de mogelijke financiële schade kunnen beschouwen.

In een vergelijkbare zaak over afschaffing van een lease autoregeling bij een collega vakbondsbestuurder bij het bedrijf PDautomotive oordeelde de kantonrechter te Helmond dat het in drie maanden volledig afschaffen van de autoregeling voor een grote groep medewerkers geoorloofd was. Wel kregen die medewerkers een bescheiden eenmalige financiële bijdrage voor het aanschaffen van een privé auto.

Kortom, voor personeel van voormalig GAK lijkt het bovenstaande van toepassing. De vraag is nu hoe het bij de andere UVIs geregeld was. Die regelingen worden mij toegestuurd.

Voor de lease-auto bezitters: Maak een dossier van de relevante stukken. Individuele arbeidsovereenkomst (indien er iets over lease-auto staat), de regelingen, de afspraken, alles wat kan dienen tot het uitzoeken van bovenstaande problemen.

3.4 Verplichte uitstroom op 62 jarige leeftijd Juristen van De Unie zijn tot de conclusie gekomen dat juridisch er geen mogelijkheid bestaat om (onder de huidige CAO) af te dwingen dat iemand langer door mag werken. Het is nog steeds onderdeel van het CAO-overleg.

3.5 SV-dagen
Uit een aangeleverde berekening van het UWV blijkt dat er inderdaad verschillen optreden. Bij een 4-tal maatmannen (gefingeerde persoonlijke situaties in verschillende salaris niveaus) blijkt dat 3 voorbeelden financieel negatief en 1 voorbeeld positief voor de medewerker uitvalt.
Wij hebben tijdens het open overleg het UWV gevraagd hoe we dit gaan afhandelen. Het UWV staat op het standpunt dat ze gewoon de wet uitvoeren. Dat lijkt strikt genomen ook het geval. Wellicht is een praktische oplossing: Maak een afspraak met je baas dat op een rooster in theorie 5 x zoveel uur=36 staat, terwijl je in de praktijk dat in 4 dagen doet.
Alternatieve afhandeling wordt nog onderzocht.


4. Diversen

In dit stukje informeren wij u over algemene zaken.

4.1.Piep-systeem
Het UWV gaat uit van een zogenaamd piep-systeem. Daar waar problemen ontstaan of dreigen te ontstaan, verwacht men berichten (piepen!) via de interne lijn, de OR of vakbonden. Indien u het idee heeft dat het echt mis dreigt te lopen met uw persoon, op uw afdeling of vestiging laat het ons (kaderleden, bestuurder) dan weten (zal altijd vertrouwelijk en zonodig anoniem worden behandeld)!
Belangrijk is: het eerst zelf proberen op te lossen, zonodig d.m.v. gesprek met leidinggevende, informatie halen of bespreken bij de afdeling P&O.

Wij kunnen de informatie verzamelen en zonodig de Raad van Bestuur aanspreken.

4.2. WAO, gedeeltelijk WAO
Indien u Unie-collegas kent die in WAO (of gedeeltelijk) zitten en de infobrief niet krijgen, laat ze even contact opnemen met De Unie. (via email brv-h@unie.nl )
Zij zullen de infobrief dan ook toegezonden krijgen.

Roel Zijlstra
Bestuurder

vrijdag, 27 februari 2004