Openbaar Ministerie

27 februari 2004

Gevangenisstraffen van anderhalf tot vijf jaar geëist voor overvallen op postagentschap Oudegracht

De vijf verdachten van enkele overvallen op eenzelfde postagentschap aan de Oudegracht in de zomer van 2003 hoorden vandaag gevangenisstraffen tegen zich eisen variërend van anderhalf tot vijf jaar. Ook wordt een bedrag van meer dan 20.000 euro teruggevorderd van de overvallers.

Hoofdverdachte S.N. hoorde vijf jaar tegen zich eisen: hij was degene die een leidende rol zou hebben gehad bij de overvallen en die het wapen mee had genomen. Tegen zijn broer M.N. eist de officier 18 maanden gevangenisstraf waarvan drie voorwaardelijk en een proeftijd van twee jaar omdat hij als chauffeur optrad en geen strafblad heeft. De andere drie verdachten J.O., D.R. en S.K. hoorden respectievelijk 3 jaar, 3,5 jaar en 2,5 jaar tegen zich eisen, alle onder aftrek van voorarrest.

De reden dat de officier onvoorwaardelijk gevangenisstraffen eiste is dat vier van de vijf verdachten al een strafrechtelijk verleden hebben. Jeugddetentie, leerstraf, begeleiding door jeugdreclassering, een agressieregulatietraining, werkstraf, zelfs een plaatsing voor 18 maanden in de Glenn Mills school heeft de verdachten vermoedelijk niet terug op het rechte pad gebracht. Ik vraag me dan af wat de meerwaarde van een intensieve trajectbegeleiding zou kunnen zijn, aldus de officier.

Ik hoef niet uit te leggen dat het om ernstige strafbare feiten gaat, vervolgde zij. De verdachten hebben zich niet bekommerd om de gevolgen voor de slachtoffers die in korte tijd meer dan eens met een overval te maken kregen. Gelukkig bleef het de tweede keer bij een poging aangezien er cameras waren geplaatst, wat ons ook heeft geholpen bij de opsporing, waardoor weer nieuwe overvallen zijn voorkomen.

De uitspraak is over twee weken.