Gemeente Doorn


Openbare Werken / week 9

Houtkap gemeentebos broekweg
Vorig jaar is door de gemeenteraad de Beheervisie Bosopstanden gemeente Doorn vastgesteld. In deze beheervisie is beschreven hoe in de komende jaren de bossen worden beheerd. Op basis van de vastgestelde functies en doelstellingen van bosopstanden, zijn vervolgens werkplannen gemaakt. Onze gemeentelijke bossen hebben hoofdzakelijk een recreatieve functie, waarbij het verhogen van de natuurwaarde een belangrijk aspect is. Daarom streven we naar meer variatie in soorten en leeftijdsopbouw. Dit willen we bereiken door de mooiste en sterkste bomen (de zogenaamde toekomstbomen) voldoende ruimte te geven, zodat ze zich volledig kunnen ontwikkelen. Het gevolg hiervan is, dat regelmatig de concurrerende bomen moeten worden weggehaald. Het vrijstellen van toekomstbomen heeft als bijkomend voordeel, dat door extra lichtval op de bodem de ontwikkeling van struiken en kruiden wordt bevorderd. Dit heeft niet alleen positieve gevolgen voor flora en fauna, maar vergroot ook de variatie in het bos.

Inmiddels is gestart met uitvoering van het werkplan, waarbij als eerste het gemeentebos aan de Broekweg wordt aangepakt. In de afgelopen tijd zijn zowel de toekomstbomen als de concurrerende bomen voorzien van een merkteken. Binnenkort worden de concurrerende bomen door een erkend bosaannemer omgezaagd en afgevoerd. Uiterlijk 1 april 2004 zijn de werkzaamheden afgerond.

Voor vragen of nadere informatie kunt u contact opnemen met de heer G. Wanner van de sector Grondgebied, tel. 0343 473133.