Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DZW. 2004/762
datum
27-02-2004

onderwerp
Vragen Geluk (VVD) en Buijs (CDA) Japanse oester in de Oosterschelde TRC 2004/678

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Hierbij doe ik u de antwoorden toekomen op de vragen gesteld door de leden Geluk (VVD, vraag 1 t/m 4) en Buijs (CDA, vraag 5 t/m 7) over de Japanse oester in de Oosterschelde (Ingezonden 9 respectievelijk 10 februari 2004).

datum
27-02-2004

kenmerk
DZW. 2004/762

bijlage

1
Bent u op de hoogte van het feit dat de Japanse oesters steeds verder oprukken in de Oosterschelde?

Ja

2
Deelt u de mening dat de oprukkende Japanse oester zorgdraagt voor een verstoring van de voedselketen in de Oosterschelde?

Onderzoekers verwachten dat de massale aanwezigheid van de Japanse oester in de Oosterschelde leidt tot verstoringen in de voedselketen, maar deze hypothese moet nader onderbouwd worden door onderzoek.

3
Bent u van mening dat de Japanse oesters een daadwerkelijke plaag zijn gaan vormen voor de visserij en het toerisme? Zo ja, vindt u dat er maatregelen genomen dienen te worden?

Uit het EVA-II onderzoek is naar voren gekomen dat de Japanse oester zich ten nadele van de kokkels uit zou kunnen breiden. Wat betreft het toerisme is mij bekend dat plaatselijk de toegankelijkheid van het gebied wordt belemmerd door het voorkomen van Japanse oesters.

Alvorens te besluiten om enigerlei maatregel te treffen dient een verkenning te worden uitgevoerd naar de effecten van dergelijke beheersmaatregelen op natuur, visserij en recreatie. Deze effecten dienen te worden vergeleken met de omvang van het probleem. 4
Bent u bereid met een plan van aanpak te komen? Zo ja, wanneer denkt u dat gereed te hebben?

Op grond van voornoemde verkenning zal ik beoordelen of een actief beheer van de Japanse oester in de Oosterschelde aan de orde is.

5
Onderschrijft u de analyse dat een offensief tegen de Japanse oester ondersteuning zou verdienen? Zo ja, op welke wijze zou u daar eventueel vorm aan kunnen geven?

Zie het antwoord op vraag 3 en 4.

6
Bent u bereid in het beleid voor de schelpdiervisserij specifiek aandacht te besteden aan het offensief tegen de Japanse oesters?

Ik zal in het beleidsbesluit schelpdiervisserij aandacht besteden aan de Japanse oester in relatie tot het visserijvraagstuk.

7
Zou u in overleg willen treden met regionale partijen die betrokken zijn of zouden kunnen zijn bij de ontwikkeling van een offensief en kunt u daarover de Kamer informeren?

Over het beheer van de Japanse oester in de Oosterschelde zal ik me laten adviseren door de provincie Zeeland en andere regionale partijen. Nadat de verkenning is afgerond, zal ik mijn oordeel hierover aan de Kamer kenbaar maken.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman

PDF-versie van de brief

Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel
Vragen Geluk (VVD) en Buijs (CDA) Japanse oester in de Oosterschelde (PDF-formaat, 30 kB)


---