Ingezonden persbericht


INTEL LICHT DRAADLOZE STRATEGIE TOE TIJDENS 3GSM CONGRES

COO Ottelini verwacht bestaan van verschillende draadloze-breedbandtechnologieën naast elkaar, presenteert nieuw Multi-Mode Reference-platform voor mobiele telefoons.

Cannes (3GSM), 27 februari 2004 - Intel Corporation heeft zijn plannen voor de snelgroeiende markt voor draadloze chips bekendgemaakt. Op het 3GSM World Congres 2004 sprak Paul Otellini, Intels President en COO, over de coëxistentie van draadloze-breedbandtechnologieën en de gevolgen van de Wet van Moore op de markt voor mobiele telefoons en handhelds.

"De draadloze markt ontwikkelt zich van een web van onafhankelijke netwerken tot één geïntegreerd draadloos netwerk met verschillende standaarden. Geen enkele standaard kan op zichzelf nog voldoen", zegt Otellini. "Er zal geen strijd zijn tussen concurrerende technologieën. Wi-Fi, WiMAX en 3G moeten naast elkaar bestaan. Deze coëxistentie zal een groot aantal nieuwe applicaties en bedrijfsmodellen mogelijk maken."

Tijdens 3GSM onthulde Intel ook details over zijn nieuwe generatie mobiele en baseband-processors, inclusief dual-mode UMTS/wide-band CDMA-oplossingen (WCDMA). Deze laatste oplossing heeft een geavanceerde ontvangerarchitectuur die telefoons op 3G-netwerken een betere signaalkwaliteit en minder afgebroken gesprekken garandeert. De nieuwe processorfamilie, met de codenaam Hermon, biedt ook complete videoconferentiemogelijkheden.

In zijn keynote-speech besprak Otellini welke invloed de Wet van Moore zal hebben op de markt voor mobiele telefoons en handhelds. Hij gaf aan dat de verschuiving naar op standaarden gebaseerde chips het voor telco's en GSM-producenten mogelijk maakt de kosten te verlagen en de time-to-market te verkorten. Verder besprak hij de evolutie naar een modulaire communicatie-infrastructuur op basis van standaarden zoals Advanced Telecommunications and Computing Architecture-specificaties (ATCA) en Intel processing-technologie.

"Onze ervaring in innovatie en integratie - meer functionaliteit in een kleinere oppervlakte - geeft ons de mogelijkheid om deze markt, waar kostenbesparing een kritieke factor is, sterk te beïnvloeden", aldus Ottelini. In de discussie rondom de Wet van Moore presenteerde hij onderzoeksresultaten van Intel over softwaregestuurde radiotechnologie en zette hij de langetermijnvisie van Intel uiteen. Daarin gaf hij aan dat het bedrijf uiteindelijk multiprotocol radiotechnologie op elke geproduceerde chip wil gaan plaatsen.

Hij onthulde een nieuw triradio-voorbeeldontwerp voor mobiele telefoons, met ingebouwde Wi-Fi-, Bluetooth- en GSM/GPRS-mogelijkheden op de nieuwste applicatieprocessor van Intel en met Intel StrataFlash®-geheugen. Deze telefoon ondersteunt diverse compleet uitgeruste besturingssystemen, speelt MP3-muziekbestanden af met pc-kwaliteit en bevat een 1,3 megapixel digitale foto- en videocamera. Dit voorbeeldontwerp biedt telefoonproducenten die toestellen voor de high-speed draadloze netwerken - Wi-Fi, Bluetooth of 2,5G - willen ontwerpen, een compleet referentieplatform.

Otellini sloot af met de potentiële mogelijkheden voor WiMAX in de komende jaren. Hij voorspelde een omslagpunt naar WiMAX in de periode 2006 - 2008, net zoals het de laatste jaren met Wi-Fi het geval was. WiMAX zal waarschijnlijk in 2006 mogelijk zijn in notebooks, gevolgd door mobiele toestellen in 2007. Intel ontwikkelt momenteel gestandaardiseerde chips met hoogwaardige prestaties om tegemoet te komen aan de verschillende draadloze-breedbandtechnologieën. Ook is Intel bezig met de ontwikkeling van een brede reeks producten voor modulaire communicatienetwerken die cruciaal zijn voor de inzet van draadloze-breedbandtoepassingen. De eerste WiMAX-chips zullen later dit jaar op de markt komen.

Ondersteuning in de markt
Siemens Information and Communication Mobile Group introduceerde op 3GSM een nieuwe, op standaarden gebaseerde telecomarchitectuur voor een kortere ontwikkeltijd en een vereenvoudigde inzet van mobiele diensten voor telco's. Het platform is gebaseerd op de ATCA-specificatie en wordt ontwikkeld met gebruik van computing- en netwerkprocessors van Intel. Verder maakte Intel bekend dat de Taiwanese producent ASUSTek een nieuwe serie feature phones met de Intel PXA800F mobiele processor zal ontwikkelen. Daarnaast ontwikkelt het bedrijf nieuwe smartphones met Intel Hermon-processors en de nieuwe generatie Intel-applicatieprocessors. Tot slot werken Intel en mobiele operator Orange samen voor de ontwikkeling en introductie van verschillende nieuwe mobiele telefoons met draadloze applicaties en diensten.

###

Intel
Intel is 's werelds grootste chipfabrikant en een vooraanstaand producent van computer-, netwerk- en communicatieproducten. Meer informatie is te vinden op: http://www.intel.com/pressroom.

Voor verdere informatie:
Intel Corporation
Kristof Sehmke
Tel.: +32 (0)3 450 0913
E-mail: Kristof.Sehmke@intel.com

Lammers van Toorenburg Benelux PR
Noud Heijna
Tel.: +31 (0)30 656 5070
E-mail: noud@lvtpr.nl

Intel is a trademark or registered trademark of Intel Corporation or its subsidiaries in the United States and other countries. Other names and brands may be claimed as the property of others.