Gemeente Leeuwarden

Drijvende woning vaart naar Leeuwarden

Bron: Gemeente Leeuwarden
De eerste drijvende woning van Europa ligt vanaf vrijdag 27 februari in Leeuwarden. Uiteindelijk komen er dertig van deze drijvende huizen in Zuiderburen. Vorige week zaterdag vertrok een konvooi van twee sleepboten en de woning uit bouwplaats Hoorn. In Kornwerderzand wachtte de kapitein op beter weer en het juiste tij. Vanmiddag zette de stoet over de Waddenzee koers naar Harlingen. Na de sluizen ging de tocht verder over het Van Harinxmakanaal.

Net na de Slauerhoffbrug in het westen van Leeuwarden kwam volkshuisvestingwethouder Roel Sluiter de drijvende woning bekijken. Hij zag hoe de eerste drijvende woning afmeerde naast het FEC Expo. Daar is de modelwoning ? in Zuiderburen komen huizen van een ander ontwerp - voor bezoekers van de beurs Huis toegankelijk. Op de woningbeurs zijn de floating homes bovendien te koop.

Eind dit jaar beginnen de voorbereidingen voor de aanleg. In 2005 liggen er in de derde fase 30 drijvende woningen. Alle 30 woningen zullen via dezelfde route naar Leeuwarden komen. Ze worden in Hoorn gebouwd en geassembleerd door bouwbedrijf Ooms.