Ingezonden persbericht


Uitnodiging Persbijeenkomst t.g.v. 20 jaar Orgelconcerten in de Lambertuskerk 12 febr. 2004

Het bestuur van Orgelfonds Wouw wil u op vrijdag 27 februari op de hoogte brengen van de activiteiten, georganiseerd voor het 4e lustrum Concerten in de Lambertuskerk te Wouw. Evenementen rondom het monumentale orgel in een schitterend gerestaureerde kerk. Concerten waarbij de extra mogelijkheden in deze Brabants Gotieke kerk worden benut.

Zondag 4 april aanvang 20.30 uur Bronzen Kruisweg in Beeld met Muziek van Liszt Maria Antifonen uit het Gregoriaans en composities door Sergej Rachmaninov en Arvo Pärt.De Via Crucis van Franz Liszt die door hem is uitgewerkt in 14 staties voor vier tot zesstemmig koor, baritonsolist en een schitterende orgelpartij. Kunstenaar Joost Keijzer heeft in 2001 de opdracht van het kerkbestuur gekregen om voor de herdenking 50 jaar Lambertuskerk Wouw na de verwoesting, een bronzen kruisweg te maken. Landschapsfotograaf Willem Laros uit Roosendaal heeft alle 14 staties gefotografeerd. Deze foto s worden tijdens de muziek gepresenteerd. De lichtregie, die totaal in dienst staat van de muziek, is van Armand de Roose en Jean Spasshof. Salve Regina van Arvo Pärt is een compositieopdracht van het Diocees Essen in Duitsland. Dit Bisdom bestond twee jaar geleden 150 jaar. De Kathedrale kerk van Essen bezit een Gouden Madonna uit de 11e eeuw. Het is de oudste Madonna-sculptuur ter wereld. Deze Gouden Madonna was voor het Diocees de aanleiding om de beroemde componist Arvo Pärt de compositieopdracht te verlenen voor het schrijven van dit Salve Regina. De foto van de Gouden Madonna uit het Ottoonse tijdperk wordt tijdens de muziek ook geprojecteerd.

16 Mei 16.00 uur Jong Trompet-talent Floris Onstwedder speelt met orkest Concert Kamerorkest Alveare o.l.v. Anne de Vries voormalig solo-hoboïst Brabants Orkest Concert voor orgel en orkest van Haydn, met Jan Walraven als organist voor de solopartij.Concert voor trompet en orkest van Alessandro Stradella, met als solist de 12 jarige Floris Onstwedder. Verder staan er twee prachtige orkestwerken op het programma:Ouverture Prometheus van Beethoven en de Suite Pelléas et Mélisande van Fauré in vier delen.

20 juni De Organistenmaker Sweelinck besproken en vertolkt door Pieter Dirksen 14.00 koffie in concertzaal In den Wouwdfluit 14.30 Lezing door Pieter Dirksen over Jan Pieterszoon Sweelinck, tijdgenoten en tijdsbeeld. In zijn tijd te Amsterdam werd hij de Organistenmaker genoemd. Pieter Dirksen is clavecinist, organist en de auteur van het boek The Keyboard Music of Jan Pieterszoon Sweelinck. Uitgegeven door de Koninklijke Vereniging Nederlandse Muziekgeschiedenis. 16.00 concert in de kerk met muziek van Sweelinck, Van Noordt en tijdgenoten.

26 september 16.00 uur Rondom de Speeltafel met Kees van Houten Rondom de Speeltafel door Kees van Houten. Bach en Reger concert . De toehoorders zitten rond het orgel. Concert met uitleg over de rethoriek bij J.S.Bach en Max Reger. Kees van Houten vergelijkt de rethoriek van componist Max Reger met die van Bach. Tekstblad met de originele koraalteksten is aanwezig. Kees van Houten is de auteur van vele boeken over de orgelkunst van J.S.Bach, waaronder de serie Van Taal tot Klank.

31 oktober 16.00 uur Grondwerk in de Kerk met muziek en dans Dansgroep Grondwerk uit Bergen op Zoom werkt onder leiding van Astrid de Leng.Op de muziek van Linguisticum van Jan Walraven wordt een choreografie geschreven.Jan Walraven schreef deze muziek bij de gedichtenbundel Linguisticum van Albert Hagenaars. Muziek uit Beautiful Mind is de basis voor de uitwerking van een gedicht van Anton van Duinkerken. Madeleine Benjert coördineert het geheel.

U bent van harte uitgenodigd vanaf 15.00 in Concertzaal In den Wouwdfluit, vrijdag 27 februari Omgang 10 te Wouw, telefoon 0165 30 18 39.Er is een hapje en een drankje voor deze Persbijeenkomst.

e-mail wouwdfluit@wanadoo.nl homepage http://home.wanadoo.nl/wouwdfluit/

Het bestuur Stichting Orgelfonds Wouw.
Jan en Loes Walraven-van Langerak
Omgang 10 4724 EP Wouw Nederland
tel: ++31(0)165 30 18 39
e-mail wouwdfluit@wanadoo.nl homepage http://home.wanadoo.nl/wouwdfluit