Vereniging Milieudefensie


Persbericht

Lidl voor rechter wegens gif in citrusfruit

Amsterdam/Utrecht, 27 februari 2004 - Stichting Natuur en Milieu, Consumentenvereniging Goede Waar & Co en Milieudefensie spannen een kort geding aan tegen prijsvechter Lidl. Zij eisen dat de supermarktketen stopt met de verkoop van citrusfruit met teveel resten bestrijdingsmiddelen. Uit onderzoek door de milieu- en consumentenorganisaties blijkt dat in citrusfruit en andere versproducten van Lidl de wettelijke normen voor bestrijdingsmiddelen herhaaldelijk fors worden overschreden. Lidl weigert echter maatregelen te nemen.

De milieu- en consumentenorganisaties lieten in november mandarijnen, sinaasappels en citroenen onderzoeken op de aanwezigheid van landbouwbestrijdingsmiddelen. Dat gebeurde in een onafhankelijk en erkend laboratorium. In vier van de acht onderzochte Lidl-winkels werden overschrijdingen van de Warenwet aangetroffen en alle onderzochte monsters bevatten een cocktail van meerdere bestrijdingsmiddelen. In januari werd het citrusfruit van Lidl weer onderzocht, nu in vijf winkels, en in twee daarvan werden overschrijdingen van de Warenwet geconstateerd. In eerder onderzoek van druiven en nectarines scoorde Lidl ook slecht.

De geconstateerde feiten zijn verontrustend. Overschrijdingen van de wettelijke normen en blootstelling aan meerdere bestrijdingsmiddelen tegelijk, kunnen risico's vormen voor de gezondheid. Vooral ongeboren en kleine kinderen zijn vatbaar. Bovendien is de wel zeer ruime toepassing van landbouwgif, zoals blijkt uit de overschrijding van de normen, schadelijk voor het milieu.

De organisaties hebben de uitkomsten van hun onderzoek in december aan Lidl voorgelegd, met de vraag hoe men wil garanderen dat overschrijdingen in de toekomst niet meer zullen plaatsvinden. Lidl heeft daar geen antwoord op gegeven. Daarom willen de organisaties nu via een kort geding afdwingen dat Lidl stopt met de verkoop van het citrusfruit dat niet voldoet aan de Warenwet. Zij eisen een dwangsom van 20.000 euro per overtreding. Bovendien eisen zij dat Lidl het komende halfjaar haar citrusfruit regelmatig laat onderzoeken op de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen.

Het kort geding dient op dinsdag 16 maart om 15.00 uur, rechtbank Amsterdam, Parnassusweg 220. De resultaten van het onderzoek staan op www.weetwatjeeet.nl


---