Ingezonden persbericht


Handtekeningen voor Sri Lanka
* protest tegen aanslagen op christenen en kerken *

PERSBERICHT, 27 februari 2004

DRIEBERGEN - De situatie van christenen in Sri Lanka is de laatste maanden sterk verslechterd. Alleen al in december j.l. werden er 33 aanslagen op christenen en kerken gepleegd. Christenen worden er van beschuldigd medeburgers te dwingen christen te worden en hen te winnen voor het christelijk geloof door hen verschillende vormen van hulp aan te bieden. Vanuit dit perspectief is de 'Anti-Conversion Bill' in voorbereiding. Het probleem van dit wetsvoorstel is dat de wet oneigenlijke bekeringen niet voorkomt, maar ondertussen wel extremisten een zogenaamde wettige basis geeft om christenen lastig te vallen en het volk tegen hen op te hitsen. Alleen al het feit dat dit wetsvoorstel in voorbereiding is, leidt er toe dat er regelmatig voorgangers en predikanten in elkaar worden geslagen. Indien deze Anti-Conversion Bill van kracht wordt, kunnen nieuwe christenen tot vijf jaar gevangenisstraf krijgen of boetes opgelegd krijgen tot 100.000 roepies. Een doorsnee werknemer verdient 500 roepies per dag

De Evangelische Alliantie vraagt - in samenwerking met Jubilee Campaign, Open Doors en Rafaël Nederland - via de ambassadeur van Sri Lanka in Nederland en de Nederlandse ambassadeur in Sri Lanka dringend aandacht voor de situatie van christenen in Sri Lanka.

De EA roept christenen en kerken op te bidden voor de situatie in Sri Lanka.

Eind maart hoopt de EA enkele duizenden handtekeningen bij de ambassadeurs in te dienen. Deze worden momenteel verzameld via de aangesloten kerken, gemeenten en organisaties van de Evangelische Alliantie.

Een groep van zevenenveertig leden van het Britse Parlement, behorend tot verschillende partijen, hebben al aan de Britse Minister van Buitenlandse Zaken, Jack Straw, laten weten dat zij zich zeer bezorgd maken over de beperking van de godsdienstvrijheid voor Christenen in Sri Lanka. Zij hebben ook hun zorgen geuit over het feit dat christenen en christelijke kerken de afgelopen twee jaar in toenemende mate te lijden hebben gehad onder het geweld van boeddhistische en hindoeïstische extremisten. Deze groep van politici roept de regering van Sri Lanka op om, in lijn met de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, haar christelijke burgers de juiste bescherming te bieden.

EINDE PERSBERICHT