Politie Flevoland

Politie Almere Buiten lost zes overvallen op

Almere-Buiten 27-02-2004 - De politie heeft met de aanhouding van een 23-jarige Almeerder zes overvallen op winkels in Almere Buiten opgelost. De Almeerder kon woensdag 11 februari aangehouden worden nadat hij een sigarenzaak aan het Zuideinde had overvallen. Donderdagavond kregen de ondernemers van de getroffen winkels tekst en uitleg van de politie.

Rechercheonderzoek

De politie hield aan de hand van getuigenverklaringen in eerste instantie een 27-jarige Almeerder aan. Hij had echter niets met de overval te maken en werd na verhoor op het politiebureau weer vrijgelaten. Uit rechercheonderzoek bleek dat de verdenking uitging naar de 23-jarige Almeerder. Hij kon dezelfde avond nog aangehouden worden en zit nog steeds in voorarrest.

Zes overvallen

De Almeerder wordt op dit moment verdacht van het plegen van een zestal overvallen. Het gaat om twee overvallen op de sigarenzaak aan het Zuideinde, een overval op een kledingzaak aan het Globeplein, een overval op een videotheek aan het Noordeinde en twee overvallen op een slijterij aan het Noordeinde. De politie sluit niet uit dat hij verantwoordelijk kan worden gesteld voor meer delicten. Wanneer de Almeerder zich moet verantwoorden voor de rechter is nog niet bekend.

Ondernemersbijeenkomst

De overvallen, waarvan een aantal binnen korte tijd plaatsvonden, zorgden voor veel onrust bij de ondernemers. De politie heeft daarom de ondernemers van de vier getroffen winkels donderdagavond uitgenodigd voor een bijeenkomst in wijkbureau Almere Buiten. Drie van de vier ondernemers maakten gebruik van de uitnodiging en kwamen, met hun medewerkers, naar het wijkbureau.

Tijdens de bijeenkomst kregen de winkeliers informatie over de stand van zaken in het onderzoek, dat op dit moment nog gaande is. De afronding daarvan neemt echter nog enige tijd in beslag, zodat besloten werd alvast openheid van zaken te geven aan de direct betrokkenen. Zij kregen onder meer uitleg over het onderzoek zelf van de recherche, het vervolg van hun zaak bij justitie en de rol van slachtofferzorg.

Burenbelsysteem

Duidelijk was, dat de oplettendheid en de gedetailleerde aangiftes van de winkelmedewerkers, ondanks de stress tijdens en na de overval, uiteindelijk heeft geleid tot de aanhouding van de verdachte. Ter preventie zijn inmiddels een aantal maatregelen genomen door de politie en de ondernemers zelf. Onder meer door het instellen van de wijkpost, het volgen van zogenoemde overvaltrainingen door het winkelpersoneel en het Burenbelsysteem, waarbij behalve de politie ook omliggende winkeliers worden gewaarschuwd bij een overval. Ook vind er overleg plaats met de gemeente over verdergaande veiligheidsmaatregelen, onder meer de verbetering van een aantal punten in het ontwikkelingsplan van het stadscentrum.

Schade

De gedupeerden, die aangifte gedaan hebben, krijgen de gelegenheid de schade te verhalen bij de rechter. Naast de materiële schade kunnen zij ook de immateriële - emotionele - schade verhalen via het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Medewerkers van het loket Slachtofferinformatie en Schaderegelingen gaan de ondernemers helpen bij het invullen van de formulieren.