Gemeente Amsterdam

Belliot opent sociale werkplaats in Turkije
26 februari 2004 - Johanneke Helmers
Gülen Yüzler (`glimlachende gezichten') wordt op woensdag 3 maart geopend. Deze sociale werkplaats in Izmit, waar gehandicapten betaald werk verrichten, is de eerste in zijn soort in Turkije. De werkplaats is tot stand gekomen als uitvloeisel van het contact tussen Amsterdam en Izmit, dat is ontstaan na de aardbeving van augustus 1999. Sindsdien werken de twee steden op een aantal terreinen samen. Wethouder Hannah Belliot is namens de gemeente Amsterdam bij de opening aanwezig.

Vanuit een tijdelijke ruimte zijn negen gehandicapten al aan het werk voor de sociale werkplaats. Direct na de opening zullen dat er 25 zijn, op basis van al verkregen opdrachten.

Ramp

Direct na de ramp heeft Amsterdam meegeholpen aan de bouw van twee complexen prefab-woningen voor aardbevingsslachtoffers. Inmiddels is er sprake van intensieve kennisuitwisseling op het terrein van bouwmethoden, bouwtoezicht en bodemonderzoek. Ook de brandweerkorpsen van beide steden werken samen. Het handboek Brandwacht (van het Nibra) werd deels in het Turks vertaald, het brandweerkader werd in Amsterdam getraind. Voorafgaand aan de opening van de werkplaats wordt het startsein gegeven voor de realisering van een centrale ambulancemeldkamer in Izmit. De Amsterdamse GG&GD is hierbij betrokken. Overtollig materiaal wordt gereviseerd en overgedragen.

© Gemeente Amsterdam