Gemeente Amsterdam

Convenant Amsterdam-CWI heeft resultaat
Samenwerking tussen gemeente en CWI leidt tot minder bijstandsuitkeringen
26 februari 2004 - Herbert Raat
De proef in Amsterdam Nieuw-West tussen de gemeente Amsterdam en het CWI Amsterdam heeft ertoe geleid dat gemiddeld 70% van de nieuwe bijstandsuitkeringsaanvragen niet worden gehonoreerd, doordat cliënten aan het werk zijn gegaan of niet in aanmerking kwamen voor een uitkering.

Op dit moment is het nog te vroeg om aan te geven hoeveel mensen er aan het werk zijn, aangezien trajecten nog in een afrondende fase zitten. Ondanks dat er geen exacte gegevens zijn, is de schatting dat de preventiequote voor de pilot ongeveer 40% was.

Dit nieuws werd op 26 februari bekend gemaakt tijdens de presentatie van de eerste resultaten van het Convenant Amsterdam-CWI. Met de afspraken in het convenant wordt een hechtere samenwerking tussen beide partijen in gang gezet. Het doel van deze samenwerking is werkzoekenden sneller en efficiënter te bemiddelen naar werk zodat er minder een beroep gedaan wordt op de bijstand.

De proef

Het convenant is vorig jaar augustus ondertekend en op 1 oktober 2003 werd in Amsterdam Nieuw-West gestart met de uitvoering van de afspraken bij de behandeling van nieuwe cliënten. Deze klanten die een beroep komen doen op een bijstandsuitkering kregen te maken met een versterkte poortwachterfunctie. Dat betekent dat voor iedereen eerst de kans op bemiddeling naar werk wordt onderzocht en daarna of men in aanmerking komt voor een uitkering. Ook is er een intensievere behandeling van direct bemiddelbare klanten door het CWI en een strenger beleid van de Sociale Dienst Amsterdam waaronder de introductie van huisbezoeken voor alle nieuwe bijstandsaanvragen.

Resultaten

De afspraken blijken goed realiseerbaar. Zij leiden tot de nagestreefde verbetering van effectiviteit en efficiency en werpen dus hun vruchten af. Dit leidde er toe dat op maandbasis 70% van de in totaal 1219 aanvragen niet werd gehonoreerd. Voor cliënten die ondanks een intensieve bemiddeling er niet in geslaagd zijn werk te vinden, is er het project De Lift. Werkzoekenden worden dan per busje naar verschillende werkgevers gebracht. In totaal zijn er 16 kandidaten op deze manier vervoerd, waarvan er 11 aan het werk zijn gegaan en de overige 5 zijn vanwege persoonlijke omstandigheden (schulden, verslaving, motivatie) terugverwezen naar het CWI of de gemeente.

Conclusies

De in de proefperiode geboekte resultaten zijn voor de gemeente en het CWI aanleiding om de overeengekomen taakverdeling en werkprocessen voort te zetten. Het convenant staat niet op zich zelf. Behalve aan de aanbodskant werken het CWI en de gemeente ook samen aan de dienstverlening aan werkgevers. Beide partijen gaan uiteindelijk in één loket vraag (werkgevers) en aanbod (werkzoekenden) samen brengen.

Pb-034

© Gemeente Amsterdam