Politie Friesland

Politieberichten van 26/02 13.00 uur t/m 27/02 07.00 uur

Fryslân 27-02-2004 - Voor verdere informatie kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met Bureau Communicatie, 0900 8844.

Sneek: controle seksclubs
Donderdagavond heeft het regionale prostitutieteam Fryslân in samenwerking met de politie van het district Sneek twee seksclubs in de gemeente Sneek gecontroleerd. Het doel van de controles was om te bepalen of in de clubs wordt gewerkt volgens de gestelde eisen zoals die in de vergunning staan benoemd. De politie heeft de
identiteitspapieren van de werknemers van de club gecontroleerd. In de club aan de Prins Hendrikkade trof de politie 7 vrouwen met de volgende nationaliteiten: 1 Roemeense, 1 Braziliaanse, 3 Bulgaarse, 1 Oekraïense en een 1 Kroatische. Alle 7 vrouwen zijn illegaal in Nederland. Deze vrouwen zijn aangezegd dat zij Nederland moeten verlaten. De beheerder van de club heeft een waarschuwing gekregen. In het pand aan de Singel werd een minderjarige Bulgaarse aangetroffen. Zij is in vreemdelingenbewaring gesteld en tegen de eigenaar, een 56-jarige inwoner van Sneek, wordt proces-verbaal opgemaakt.
De komende tijd zal het prostitutieteam regelmatig seksclubs in Fryslân controleren.

Drachten: inbraak winkel
In de nacht van woensdag op donderdag is ingebroken in en winkel aan de Martin Luther Kingsingel. Men kwam binnen door een roldeur aan de achterzijde te forceren. Vamnuit de winkel werden twee nachtkastjes gestolen. Namens het bedrijf deed een 32-jarige man uit Emmen aangifte.

Leeuwarden: diefstal met geweld
Donderdag omstreeks 13.00 uur zag een medewerker van een winkel aan de Schrans dat een man een pak kaarten in zijn tas stopte en niet afrekende bij de kassa. Hierop pakte de medewerker de kaarten uit de tas en legde ze terug. De verdachte werd boos en sloeg de medewerker, een 17-jarige inwoner van Leeuwarden, in het gezicht. Hij voegde er nog een belediging en bedreiging aan tyoe en verliet de winkel. De verdachte betrof een man met een getinte huidskleur, lang 1,85 a 1,90 m, circa 20 a 25 jaar, mager postuur, hij droeg een ketting met opvallend dikke bruine kralen en sprak volgens de aangever met een Antilliaans accent.

Leeuwarden: inbraak woning
Donderdag tussen 08.00 en 17.00 uur is ingebroken in een woning aan de Begoniastraat. Men kwam binnen na vernieling van een wc-raampje. De gehele woning werd doorzocht. Het is nog niet bekend wat er gestolen is; mogelijk geld. De 43-jarige bewoner deed aangifte.

Sneek: rijden onder invloed
Donderdag omstreeks 20.15 uur zagen surveillerende politiemensen op de Gedempte Poortezijlen een bromfietser zonder helm rijden. Nog voor ze hem aan de kant konden zetten sprongen er nog twee personen zonder helm op. Na een korte sprint lukte het de bestuurder vast te pakken. Hij kreeg een bekeuring. Toen bleek ook dat hij had gedronken. De bestuurder, een 25-jarige man uit Leeuwarden, werd aangehouden en moest naar het bureau voor een ademanalyse. De bestuurder wilde zelf wel meewerken, maar de beide andere personen, familieleden van hem, trachtten dat te beletten. Na een korte schermutseling en het dreigen met pepperspray kon de verdachte meegenomen worden. Aan het bureau blies gij 600 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 6 uren en tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Scharnegoutum: eenzijdig ongeval met drank
Donderdag omstreeks 21.20 uur vond op de provinciale weg N354 een eenzijdig ongeval plaats, waarbij de auto in de sloot belandde. De twee inzittenden waren er direct vandoor gegaan in de richting Sneek. Beide inzittenden konden al snel achterhaald en aangehouden worden. Aan het bureau bleek dat één van hen, een 26-jarige inwoner van Leeuwarden, de auto had bestuurd. Hij had gedronken en blies aan het bureau 890 ug/l. hij bleek ook niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Volgens getuigen had de bestuurder van de auto kort voor het ongeval met hoge snelheid twee andere autos ingehaald en was bij het naar rechts sturen in de slip geraakt. Daarbij was de auto in de sloot gegleden. De verdachte kreeg een rijverbod van 10 uren en er wordt proces-verbaal opgemaakt terzake het rijden zonder rijbewijs, rijden onder invloed en het verlaten van een plaats van ongeval.

Zwaagwesteinde: illegale zender uit de lucht
Donderdag omstreeks 21.30 uur is de illegale zender Viervoeter uit de lucht gehaald. De zender was geplaatst in een woning aan de Parklaan. Tegen de eigenaar, een 33-jarige man uit Zwaagwesteinde, wordt proces-verbaal opgemaakt.

Easterein: enkelbreuk na val
Donderdag omstreeks 16.45 uur is een 46-jarige vrouw uit Easterein gewond geraakt na een val op de Skoallestrjitte. De vrouw wilde vanuit het dorp de Skoallestrjitte in fietsen en ging onderuit door de sneeuw. Door de val liep ze een enkelbreuk op. Ze is overgebracht naar het ziekenhuis MCL.

Heerenveen: rijden onder invloed
Donderdag omstreeks 23.55 uur werd op de Azaleastraat de bestuurder van een personenauto gecontroleerd. Het bleek dat de man, een 48-jarige inwoner van Heerenveen had gedronken. Aan het bureau blies hij 535 ug/l. Hij mkreeg een rijverbod van 5 uur en er wordt proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Vrijdag omstreeks 01.30 uur kreeg de politie de melding dat een auto al een uur met een draaiende motor in de Iepenstraat stond. Bij controle bleek in de auto een man te slapen, die kennelijk behoorlijk onder imnbvloed was van alcohol. De man werd gewaarschuwd voor de consequenties v an het rijden met dran k op, waarna hii de auto afsloot en naar huis liep. Althans, dat gaf hij aan. Enkele minuten later bleek dat hij toch teruggekeerd was. Hij werd rijdende met de auto aangetroffen. Dce verdachte, een 32-jarige man uit Leeuwarden, werd aangehouden. Aan het bureau blies hij 800 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 9 uren, zijn rijbewijs werd ingevorderd en er wordt proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Harlingen: bedreiging en vuurwapenbezit
Vrijdag omstreeks 00.50 uur werd gemeld dat een man uit Groningen voor een woning op de Karveelstraat stond en er niet in kon. De man was eerder die avond op dat adres op bezoek geweest, maar was terug gekomen omdat hij iets vergeten was. Nu werd er niet opengedaan. Ook na bemiddeling van de politie niet; de man vertrok onverrichter zake. Korte tijd later kweam opnieuw een melding van dit adres. De man uit Groningen zou nu bedreigd zijn met een vuurwapen door de bewoner. Bij komst van de politie bleek de deur nu wel geopend en de bewoner, een 22-jarige man, was al buiten de woning. De man werd aangehouden op verdenking van bedreiging. Hij werd ingesloten. In de wonign werd een ondcerzoek ingesteld. Daarbij werd een wapenstok en een op een vuurwapengelijkend voorwerp aangetroffen. Of het een echt wapen is of een speelgoedpistool zal nog moeten blijken. In verband met sporenonderzoek is het wapen veilig gesteld en nog niet onderzocht.

Leeuwarden: auto inbeslag na herhaaldelijke overtredingen Donderdag omstreeks 11.50 uur is op de Archipelweg de auto van een 34-jarige man uit Noardburgum in beslag genomen. De man was juist verhoord door de politie in verband met eerdere overtredingen. Nu werd hij weer rijdend in de personenauto aangetroffen. De rijbevoegdheid van de verdachte was ook al ontzegd. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt en zijn auto is in beslag genomen.