Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD)

Lonen Verordening Arbeidsvoorwaarden Detailhandel verhoogd

27-02-2004

Loonsverhoging per 1 maart 2004

Medewerkers in de branches waar de Verordening Arbeidsvoorwaarden Detailhandel (VAD) van toepassing is, gaan er per 1 maart 2004 2,5% op vooruit. Dit zijn de sociale partners in de detailhandel overeengekomen. Deze verordening geldt voor branches en ondernemingen in de detailhandel die geen eigen CAO hebben.

Werkgevers die tussen 1 oktober 2002 tot en met 29 februari 2004 een algemene loonsverhoging hebben gegeven, mogen deze verhoging overigens in mindering brengen op de verhoging van 2,5% per 1 maart. Deze 2,5% loonsverhoging heeft betrekking op de periode vanaf 1 oktober 2002 omdat sindsdien geen verhoging heeft plaatsgevonden van de VAD-schalen. Voor medewerkers die onder functiegroep 1 (wettelijk minimumloon) vallen, geldt de verhoging niet.

De VAD, ingesteld in 1996, is van toepassing op die branches in de detailhandel die geen eigen CAO kennen. Het gaat hierbij om personeel in branches als: tweedehands goederen, antiek en babyartikelen. Ook werknemers in de ambulante handel vallen onder de VAD als voor hun bedrijf geen CAO is afgesloten.

Het aantal CAOs in de detailhandel groeit nog steeds. Voor die werknemers in de detailhandel die niet onder een eigen CAO vallen, vervult de VAD een aanvullende functie.

Opheffing VAD
Vanaf 1 juli 2004 komt de VAD definitief te vervallen. Voor bedrijven die nog onder de VAD vallen, geldt dat ze de arbeidsvoorwaarden op een andere manier moeten regelen. Ofwel branches sluiten aan bij een al bestaande CAO of ze stellen een eigen CAO op. Werknemers van bedrijven waarvoor op 1 juli geen CAO van toepassing is, vallen automatisch onder het Burgerlijk Wetboek.

De VAD en de bijbehorende loonschalen zijn te raadplegen op het internet (www.hbd.nl). U kunt deze ook op aanvraag verkrijgen bij de infodesk, telefoon 0800 023 02 05, fax 070 338 57 11.