Vlaamse overheid

Vlaams minister van Welzijn, Gezondheid en Gelijke Kansen, Adelheid Byttebier, ontving vandaag meer dan 58.000 duimafdrukken van Welzijnszorg vzw. Dit kadert in de campagne "Gevangen in armoede" van Welzijnszorg en partners. Zij dringen bij de bevoegde overheden aan om een positief beleid te voeren ten aanzien van gedetineerden. Deze steun is welkom. Investeren in de toekomst van gedetineerden is immers geen evidentie.

De Vlaamse regering keurde in 2000 het strategisch plan goed voor de hulp- en dienstverlening aan gedetineerden. Elke dag komen mensen vrij en worden vanaf dan ex-gedetineerde. Van hen wordt verwacht dat ze hun rol als vader, partner, werknemer, burger opnieuw opnemen. Van hen wordt verwacht dat ze zich reïntegreren. Vandaar dat gedetineerden hun gevangenistijd zinvol moeten kunnen invullen met het oog op betere vooruitzichten voor het leven na de straf.

De minister van welzijn heeft daarom gekozen voor een aanpak waarbij alle beleidsdomeinen die relevant zijn voor de reïntegratie van gedetineerden worden betrokken. Naast psychosociale hulpverlening is er nu ook een aanbod van onderwijs, cultuur, sport en recreatie, beroepsopleiding en begeleiding naar de arbeidsmarkt. Gedetineerden moeten hun problemen kunnen bespreken: wat gebeurt er met vrouw en kinderen, verlies ik mijn job, hoe wordt de huur betaald, wil mijn familie mij nog zien, kan ik een opleiding volgen en sollicitatietraining krijgen. Kortom het werken aan het in stand houden van familiale contacten en andere schakels in de samenleving zijn essentieel om na de vrijlating niet kansloos te zijn

Onder impuls van de Minister van Welzijn is de voorbije legislatuur de visie op de sociale reïntegratie van gedetineerden resoluut opengebroken. De departementen onderwijs, tewerkstelling, cultuur, sport, gezondheid en welzijn zijn actief betrokken bij de invulling en uitbouw van het Vlaams strategisch plan voor hulp- en dienstverlening aan gedetineerden.

info : Harry Vanbuel, woordvoerder van
minister Byttebier - gsm 0475/894925
e-mail: harry.vanbuel@vlaanderen.be

---