Openbaar Ministerie

27 februari 2004

Kamer tevreden over uitleg kabinet over militaire operatie in Irak

De Tweede Kamer heeft vrijdag met instemming kennis genomen van de uitleg van het kabinet over de geweldsinstructie voor Nederlandse militairen in Irak. De regels zijn helder en robuust, zeiden verschillende Kamerleden aan het eind van een debat over de geweldsinstructie.
Bij de Kamer leefde aanvankelijk ongerustheid over de vraag of het ministerie van Defensie en het ministerie van Justitie de (geheime) geweldsinstructie wel eensluidend interpreteerden. Aanleiding daarvoor was een uitgelekte, interne brief van de leiding van het Openbaar Ministerie.
Minister Donner van Justitie verzekerde de Kamer echter dat er geen verschil van opvatting bestaat tussen hem en zijn collega minister Kamp van Defensie en ook niet tussen hem en de leiding van het Openbaar Ministerie.
Als Nederlandse militairen in Irak zich houden aan de geweldsinstructie, krijgen ze niet met het Openbaar Ministerie te maken. Donner zei verder dat het OM volledig erkent dat de Nederlandse militairen in Irak onder moeilijke omstandigheden hun werk moeten doen. Maar als de Nederlandse militair inbreuk maakt op deze instructies, moet het OM er onderzoek naar doen. Minister Kamp zei het eveneens logisch te vinden dat het OM zijn werk doet. Hij wees de Kamer er verder op dat het de Marechaussee, een onderdeel van Defensie, is, die ter plaatse het onderzoek verricht. Er is een aparte officier van justitie voor militaire zaken, die in nauwe verbinding staat met juristen van het ministerie van Defensie, aldus Kamp
Minister Donner zei de Kamerleden toe, dat hij een nieuwe brief aan alle Hoofdofficieren van justitie zal sturen om eventuele onduidelijkheden voor eens en altijd weg te nemen.