Ingezonden persbericht

Sterk opgaande lijn in durfkapitaal Nederland

UTRECHT, 20040227 -- Het aantal investeringen in beginnende Nederlandse bedrijven is in het tweede kwartaal van 2003 fors toegenomen ten opzichte van het jaar ervoor. Dat blijkt uit onderzoek van de website www.hyped.nl. De laatste zes maanden van 2003 ontvingen ruim 20 beginnende bedrijven durfkapitaal, variërend van 50.000 euro tot een miljoen euro. Het onderzoek staat in schril contrast met een onlangs verschenen rapport van Ernst&Young, waarin werd geconcludeerd dat er geen enkele investering in beginnende bedrijven sinds het tweede kwartaal van 2003 heeft plaatsgevonden


Hyped.nl sprak voor haar onderzoek onder meer met Nils Witte van Nebib (Nederlandse beurs voor investeringen bedrijven en ondernemingen). Hij bemerkte een "sterke opleving van de interesse van "business angels" in nieuwe innovatieve bedrijven. Sinds september 2003 ziet hij een sterke toename. Ook bij ABN-Amro Informal Investment Services en Money Meets Ideas (Rabobank) is een duidelijke toename in informal investment te bemerken, blijkt uit het onderzoek van hyped.nl.

Feiten
Binnen het Nebib netwerk alleen al zijn in de tweede helft van 2003 acht participaties gerealiseerd van gemiddeld 1 ton euro in nieuwe innovatie bedrijven. Volgens Nils Witte leert de ervaring dat ondernemers een vergelijkbaar aantal transacties sluiten met investeerders buiten het Nebib netwerk. Momenteel is één onderneming in de afsluitende fase voor een participatie van meer dan een half miljoen euro. Niet vreemd is dat Witte aangeeft dat het rapport van E&Y "zo de prullenbak in kan".




Ingezonden persbericht