Partij van de Arbeid
PERSBERICHT

PvdA wil milieu-informatie op Internet

Kamerlid Diederik Samsom opent zondag website www.rechtomteweten.nl

De PvdA wil dat informatie over de milieuverontreiniging voor alle Nederlanders overzichtelijk op Internet wordt gepubliceerd. Iedereen moet via het intikken van zijn of haar postcode informatie kunnen krijgen over bedrijven, stoffen in het milieu, lawaai en veiligheidsrisico s in de omgeving, maar ook over vergunningen en bestemmingsplannen die de overheid van plan is te wijzigen. De PvdA zal een voorstel indienen bij de Tweede Kamer.

Wie in Nederland op zoek gaat naar informatie over bedrijven die in de buurt liggen, of wil weten welke vergunningen voor nieuwe activiteiten zijn aangevraagd, loopt grote kans om na tientallen telefoontjes en uren Internetsurfen nog niets wijzer te zijn geworden. Juist die ondoorzichtigheid vergroot de onrust en frustratie. De PvdA wil dat dit verandert. Ze wil via een amendement op de Wet Milieubeheer de Minister verplichten om alle relevante informatie voor burgers op Internet te zetten.

Aanstaande zondag wordt door een aantal milieuorganisaties en de Universiteit van Nijmegen het bewijs geleverd dat dit voor Nederland mogelijk is. Op de website www.rechtomteweten.nl wordt overzichtelijk en begrijpelijk informatie gegeven over de kankerverwekkende stoffen die door bedrijven in de omgeving worden geloosd. Kamerlid Diederik Samsom zal zondag samen met o.a. professor Lucas Reijnders de opening van de website verzorgen.

Ook ervaringen in het buitenland, waaronder Amerika, Canada, Engeland en Australië, tonen aan dat zeer veel mogelijk is op het gebied van ICT en milieu-informatie. Burgers maken er veelvuldig gebruik van. Maar het biedt ook andere voordelen. Bedrijven worden namelijk gestimuleerd om emissies terug te dringen. In Australië wordt het succes van het terugdringen van emissies van gevaarlijke stoffen in de lucht, mede toebedeeld aan de National Pollutant Inventory, de Australische versie van rechtomteweten.nl. Ook voor de overheid bieden dergelijke databases voordelen: de informatiestromen worden efficiënter gemanaged.

Met name dat laatste kan volgens Diederik Samsom veel beter. Samsom: Gemeente-ambtenaren hebben zelf vaak geen enkel overzicht over de vergunningen en wijzigingen daarin in hun eigen gemeente. Ik voorspel dan ook dat de ambtenaren fanatieke gebruikers zullen worden van de website. Dat levert een enorme efficiencywinst op .

Volledige transparantie over de milieusituatie en vergunningen zal ook leiden tot minder wantrouwen over overheidsinformatie. Nu moeten belanghebbenden bij wijze van spreken iedere dag de complete staatscourant doorstruinen op zoek naar informatie van vergunningen in hun eigen omgeving. Met alle gevolgen van dien. Na de vuurwerkramp in Enschede bleek dat niemand in de betreffende woonwijk eigenlijk wist wat daar nu precies was opgeslagen. Samsom: Ongelukken en rampen kunnen helaas nooit helemaal voorkomen worden, maar je kunt er wel voor zorgen dat achteraf blijkt dat niemand op de hoogte was van de situatie. Een overheid die eigen verantwoordelijkheid predikt, moet haar burgers op zijn minst volledig informeren .