Gemeente Roermond

29 februari 2004 t/m 4 juli 2004
"Het huis van Cuypers"
Expositie over de historie van de kunstwerkplaatsen van architect / ontwerper Pierre Cuypers

Op zondag 29 februari a.s. opent burgemeester Henk van Beers om 15.00 uur de expositie "Het huis van Cuypers" in het Stedelijk Museum Roermond. Deze expositie gaat in op de historie van de kunstwerkplaatsen van architect / ontwerper Pierre Cuypers in Roermond en laat ze herleven. De opening van deze tentoonstelling is de start van de manifestatie "Cuypers Roermond 2004" met tal van speciale evenementen in de stad.

Roermond, de stad van Pierre Cuypers
Architect / ontwerper Pierre Cuypers verwezenlijkte 150 jaar geleden in Roermond zijn droom! In 1853 stichtte hij samen met de fabrikant François Stoltzenberg kunstwerkplaatsen aan de Maastrichterweg te Roermond, vlak buiten de oude stad en dicht bij de Roer. Tevens bracht hij in dit complex de woningen onder voor zijn eigen familie en voor de familie Stoltzenberg. Cuypers' opvattingen over kunst en architectuur kregen in dit gebouw gestalte. De ateliers leverden kunstvoorwerpen voor de inrichting van meer dan 100 kerken en burgerhuizen in heel Nederland, ontworpen door Cuypers. In dit neogotisch gebouw is nu het Stedelijk Museum Roermond gevestigd.

De tentoonstelling "Het huis van Cuypers" gaat in op de historie van de werkplaatsen en laat ze herleven. In opdracht van het museum maakte beeldend kunstenaar Ingeborg Meulendijks maquettes van de werkplaatsen en van het woonhuis. Het zijn vrije reconstructies van de historische situatie. De expositie kunt u bezichtigen van 29 februari tot en met 4 juli 2004.

Cuypers Roermond 2004
2004 is het Jaar van de Architectuur en Design. Stedelijk Museum Roermond, VVV Roermond, Centrummanagement en Gemeente Roermond namen in dit kader het initiatief voor de manifestatie "Cuypers Roermond 2004", vooruitlopend op het Cuypersjaar 2007. Tal van evenementen rond Cuypers zijn er in Roermond:

* Expositie "Het huis van Cuypers" van 29 februari t/m 4 juli
* Cuypersrondleidingen door VVV op 7 maart, 4 april, 2 mei, 6 juni
* Antoinette Alberdingk Thijmconcerten in museum op 7 maart, 2 april, 2 mei, 16 mei, 6 juni

* Etalageroute/speurtocht vanaf medio maart t/m juni winkels centrum stad

* Cuypersweekend Munsterplein op 3 en 4 april
* Cuypersconcerten in Kiosk Munsterplein (door Cuypers gebouwd !) vanaf Pasen elke zaterdag en koopzondag

* Nationaal Museumweekend 17 en 18 april

* Nationale Fietsdag 8 mei

* Cuypers familiedag 16 mei