Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie


Zwaar parcours scherprechter op NK Veldloop

(25-02-2004)

De Nederlandse kampioenschappen veldloop op 29 februari in Holten zijn het laatste meetmoment voor de WK Cross in Brussel. Een aantal atleten hoeft alleen nog vormbehoud te tonen. Dit zijn Patrick Stitzinger op de lange cross, Anita Looper op de lange cross en Susan Kuijken en Adriënne Herzog bij de meisjes A. De NK veldloop in Holten is tevens de laatste wedstrijd van het KNAU Crosscircuit.

Na afloop van de wedstrijden in Holten zal de technische staf van de KNAU een beslissing nemen over de Nederlandse afvaardiging aan de WK cross in Brussel op 20 en 21 maart. Naast de bovengenoemde atleten is ook Lornah Kiplagat al voorgeselecteerd, maar zij zal niet van start gaan op dit NK.
Het parkoers ligt er goed bij en zal zwaarder worden als er nog weer regen en of sneeuw gaat vallen. Het is een gevarieerd parkoers met veel vals plat, enkele korte beklimmingen en een zware zandkuil welke halverwege ligt van de 3 km grote ronde.

Lange cross mannen (12.000m) Op deze afstand is Kamiel Maase een klasse apart. Hij heeft al aangegeven dat hij dit jaar kiest voor deelname aan de NK halve marathon (Fortis City-Pier-City Loop) op 20 maart en daarom niet deelneemt aan de WK Cross. Dat ligt anders voor Patrick Stitzinger. Hij staat op dit moment bovenaan in het KNAU Crosscircuit en is voorgeselecteerd voor de WK cross, mede op basis van zijn goede prestatie tijdens de EK cross. Concurrentie krijgt hij o.a. van Koen Raymaekers, Guus Janssen, Jeroen van Damme, Sander Schutgens en Marco Gielen.

Lange cross vrouwen (6000m) Anita Looper is al voorgeselecteerd voor de WK Cross. Ze voert op dit moment het tussenklassement aan van het KNAU Crosscircuit en is de grote favoriet voor de titel. Een spannende strijd om een podiumplaats zal mede worden gevoerd tussen Kristijna Loonen, Miranda Boonstra en Selma Borst.

Korte cross mannen (5000m) Op dit onderdeel staan een aantal bekende baanatleten van de middenlange afstand aan de start die onderling gaan strijden om deze veldlooptitel; Simon Vroemen, Gert-Jan Liefers, Stefan Beumer (tevens leider in het KNAU Crosscircuit.) en Michiel Löschner, de indoorkampioen op de 1500m indoor. Gert-Jan Liefers heeft al aangegeven dat hij zich na de NK Veldloop helemaal zal richten op de WK indoor en is niet beschikbaar voor de WK Cross.

Korte cross vrouwen (3000m) Iris Wullems en Anjolie Wisse staan op dit moment respectievelijk 1 en 2 in de tussenstand van het KNAU Crosscircuit en zijn ook de favorieten voor de titel op deze korte cross.

Junioren (meisjes A: 5000m, jongens A: 8000m) Bij de meisjes A staat er een sterk veld aan de start. Adriënne Herzog en Susan Kuijken zijn al voorgeselecteerd voor de WK Cross, maar zullen tijdens deze wedstrijd hun vorm duidelijk moeten aantonen. Ook Lesley van Miert is in vorm en kan wellicht nog voor een verassing zorgen.
Bij de jongens A gaat Michel Butter als favoriet van start. Ook hier staan de toppers van de toekomst aan de start met o.a. Gert Jan Wassink, Gijs Peters, Gerwin van de Hurk en Robert Ton.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar: http://www.avholten.nl