Stichting Natuur en Milieu

27 februari 2004

Gezamenlijk persbericht van de 12 provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu
Rechtomteweten.nl zondag 29 februari on line

Op zondag 29 februari gaat de site rechtomteweten.nl on line. Op deze site staan op postcodeniveau kankerrisicos, veroorzaakt door bedrijven in drie industriële regios: Rijnmond, IJmond en Nijmegen/Beuningen.

Rechtomteweten.nl is een initiatief van de 12 provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu met medewerking van de Katholieke Universiteit Nijmegen en KAM-consult. De site is uit nood geboren. Eigenlijk zou de overheid de burger op een begrijpelijke wijze moeten informeren over de gezondheidsrisicos die hij loopt als gevolg van de uitstoot van schadelijke stoffen in zijn omgeving, zo vinden de provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu.

Daarom hebben zij het initiatief genomen om in samenwerking met deskundigen van de Katholieke Universiteit Nijmegen zelf een site te maken die per postcodegebied duidelijk maakt hoe groot de kans is dat iemand kanker krijgt als gevolg van de uitstoot van de nabijgelegen industrie en welke bedrijven hiervoor verantwoordelijk zijn.

Rechtomteweten is een eerste stap op weg naar een goed geïnformeerde burger die weloverwogen keuzes kan maken. De milieuorganisaties hopen dat de unieke methoden gebruikt voor deze site door de overheid worden geadopteerd. Projectleider Johan Wolsink: Of dat gebeurt is sterk afhankelijk van het aantal bezoekers van de site en de reacties van de mensen. We roepen iedereen dan ook op om vanaf zondag een bezoekje te brengen aan rechtomteweten.nl en zijn mening te geven. Als de behoefte groot blijkt te zijn, gaat daar een heel duidelijk signaal uit richting politiek en bestuurders. We hebben nu al dagen met 25.000 hits en de site is nog niet eens operationeel!

Het Verdrag van Aarhus (1998) en EU Richtlijn 2003/4/EG (2003) die de overheid verplichten milieu-informatie op een zo groot mogelijke schaal onder het publiek te verspreiden, worden naar verwachting tussen 9 en 12 maart 2004 in de Tweede Kamer behandeld.