Politie Groningen

Persberichten zondag 29 februari 2004

Provincie Groningen 29-02-2004 -

Groningen: man aangehouden voor mishandeling
Een 33-jarige inwoner van Groningen is zaterdagmorgen aangehouden voor het bedreigen en mishandelen van twee mensen, respectievelijk een 32-jarige stadsgenoot en een 27-jarige inwoner van Uithuizermeeden. Laatstgenoemde was in zijn slagerswinkel aan de Wibenaheerd aan het werk toen de verdachte nogal agressief en kennelijk geheel door het lint de winkel binnenkwam en de slager bedreigde. Hij werd daarom uit de zaak gestuurd hetgeen hij kennelijk niet pikte. Hij verwondde vervolgens de slager met een zakmes, waardoor deze een wond in het been opliep. Daarna verdween de 33-jarige Stadjer in een woning in de omgeving. Daar werd hij door de politie aangehouden. De man bleek zwaar onder invloed te zijn, vermoedelijk van drugs. Tevens bleek dat de man kort daarvoor een plaatsgenoot (32) in een woning aan de Wibenaheerd had gemolesteerd. Ook daar had hij geprobeerd de man met het mes te steken. Dit bleef gelukkig bij een kras op diens gezicht. De slager heeft zich onder doktersbehandeling gesteld. De verdachte is voor nader onderzoek ingesloten. Hij wil nog geen verklaring afleggen en is gedurende het verdere onderzoek in verzekering gesteld.

Delfzijl: dronken man aangehouden
Een 49-jarige inwoner van Delfzijl is zaterdagavond bij een telefooncel in Delfzijl aangehouden. De man had kort daarvoor telefonisch doorgegeven dat er snel politie moest komen, omdat hij van plan was een aantal mensen overhoop te schieten. De man bleek zwaar onder invloed van alcohol te zijn. Enkele uren eerder was hij daardoor al op straat gevallen in de buurt van zijn woning in Delfzijl Noord. Hij is in het plaatselijk ziekenhuis behandeld voor een hoofdwond. Vanwege de hoeveelheid alcohol die in zijn bloed werd waargenomen achtte men het beter dat hij een nacht ter observatie zou worden opgenomen. Hij weigerde dit en ging weer weg. Even later belde hij dus vanuit de telefooncel naar de politie. Omdat hij een agressieve indruk maakte is hij aangehouden en ter ontnuchtering ingesloten.

Delfzijl: man aangehouden voor vernielen autos
Een 43-jarige inwoner van Delfzijl is zaterdagavond in zijn woning aangehouden voor het vernielen van zes autos die geparkeerd stonden op de Koningsplaat in Delfzijl. Eigenaren van de auto en enkele buurtbewoners die op het lawaai waren afgekomen zagen dat de man onder meer de spiegels van de autos trapte en daarna naar zijn huis verdween. De politie haalde hem vervolgens op en sloot hem voor nader onderzoek in. In zijn verklaring gaf hij aan, dat hij zich niets meer kon herinneren van het voorgevallene. Hij had behoorlijk veel gedronken en had blijkbaar een black-out. Hij is na verhoor weer op vrije voeten gesteld en kon in de loop van de zondag het bureau weer verlaten.

Tolbert: auto in vangrail na invoegprobleem
Een 35-jarige automobilist uit Leidschendam is zaterdagmiddag met zijn auto tegen de vangrail gebotst van de A7 bij Tolbert. De man die in de richting Groningen reed schrok van een 56-jarige automobilist die vanaf de oprit wilde invoegen op de rechter rijstrook. Hij remde vervolgens van schrik en verloor de macht over het voertuig De vangrail werd over een afstand van 30 meter ontzet. De auto raakte zwaar beschadigd. De invoeger, een inwoner van Gerkesklooster, was in de veronderstelling dat de 35-jarige automobilist wel naar de linker rijstrook zou gaan, hetgeen dus niet het geval was. Een bergingsbedrijf heeft de auto van de Leidschendammer afgevoerd.

Haren: auto in de sloot
Door onbekende oorzaak heeft zaterdagmiddag een 34-jarige automobiliste uit Groningen de controle over haar voertuig verloren, waardoor ze met de auto via de berm in de sloot terechtkwam naast de A28 ter hoogte van Haren. Gelukkig bleef het bij materiele schade. De auto is door een bergingsbedrijf uit de sloot gehaald en afgevoerd.

Snelheidscontroles
Er zijn zaterdag in de provincie enkele snelheidscontroles geweest. Op de Provincialeweg bij Appingedam (80 km/u) zijn 117 voertuigen gecontroleerd. Daarvan reed niemand te snel. Op de Friesestraatweg bij Groningen (80 km/u) werden 1420 voertuigen gecontroleerd. Daarvan reden er slechts 2 te hard. Op de Rijksweg 33 bij Wildervank waar een maximumsnelheid van 100 km/u gold, werden 4 overtredingen geconstateerd (hoogste 124 km/u). In totaal werden 1070 voertuigen gecontroleerd. Eveneens werd een goed resultaat gemeten op de Provincialeweg N366 bij Nieuwe Pekela. Ook daar werden slechts 10 voorbijgangers bekeurd van de 1450 die de radar passeerden. Daar was de hoogst gemeten snelheid 102 km/u waar maximaal 80 was toegestaan. Slechter waren de resultaten op De Provincialeweg bij Appingedam waar maximaal 60 km/u was toegestaan. Daar werden 80 weggebruikers bekeurd van de 1170 passerende voertuigen (hoogste 89 km/u). Op de Eemshavenweg bij Bedum (100 km/u) werden 43 overtredingen geconstateerd Daar passeerden 983 voertuigen de radar. De hoogst genoteerde reed zelfs 155 km/u. Twee automobilisten hadden de pech dat ze tijdens hun snelheidstest werden gevolgd door een
politiepatrouille. Een 19-jarige automobilist uit Groningen overkwam dat op de A7 bij Tolbert waar hij 180 km/u per uur reed waar maximaal 120 km/u was toegestaan. Een 30-jarige automobilist uit Eexterveen lag daar iets onder op de A7 bij Kolham. Hij werd geklokt op 179 km/u waar eveneens 120 km/u was toegestaan. Beide heren hebben hun rijbewijs moeten inleveren.

Alcohol in het verkeer
Een 24-jarige automobilist uit Uithuizen werd zaterdagnacht op de Rensumalaan in Uithuizermeeden betrapt op het rijden onder invloed. Hij had 1.1 promille alcohol in zijn bloed. Een 19-jarige automobilist uit Vledderveen overkwam hetzelfde op de Kloosterveenweg in ter Apel. Hij had 1 promille alcohol in zijn bloed. Beiden kregen een rijverbod en een proces-verbaal.