Politie Friesland

Politieberichten van 28/02 13.00 uur t/m 29/02 13.00 uur

Fryslân 29-02-2004 - Voor meer informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 uur en 15.00 uur bellen met Bureau Communicatie via 058 -0 880 8272.

Drachten: twee verdachten met drugs aangehouden
De politie hield zaterdag rond het middaguur twee verdachten aan De Hage aan omdat ze harddrugs in hun bezit hadden. Agenten zagen dat de twee verdachten, een 35-jarige inwoonster van Leeuwarden en een 25-jarige Leeuwarder, aan het dealen waren. Tijdens hun aanhouding werden er vier bolletjes heroïne aangetroffen. De verdachten werden naar het bureau gebracht waar ze voorgeleid, verhoord en vervolgens ingesloten werden.

Heerenveen: controle seksclubs
Vrijdagavond heeft het prostitutieteam Fryslân twee seksclubs in Heerenveen gecontroleerd. Het doel van de controles was om te bepalen of in de clubs wordt gewerkt volgens de gestelde eisen zoals die in de vergunning staan benoemd. De politie heeft de identiteitspapieren van de werknemers van de club gecontroleerd. In een club aan de Munnikstraat trof de politie drie prostituees aan waarvan een illegaal bleek te zijn (nationalititeit: Venezuela) In een tweede club aan de Munnikstraat werden veertien vrouwen gecontroleerd. Vier vrouwen, twee uit Bulgarije en twee uit Venezuela, bleken illegaal te zijn. Deze controle was een inventariserende controle. Er zijn geen aanhoudingen verricht. De komende tijd zal het prostitutieteam regelmatig seksclubs in Fryslân controleren.

Rottevalle: woninginbraak
Vrijdagavond werd tussen 18.20 uur en 19.35 uur ingebroken in een woning aan de Haven. Er werd geld en sieraden weggenomen. Men kwam de woning binnen door een slot te forceren. Een 83-jarige inwoonster van Rottevalle deed aangifte.

Jubbega: schoorsteenbrand
De politie verleende zaterdag om 11.15 uur assistentie aan de brandweer tijdens een schoorsteenbrand aan de Leidijk. Er raakte niemand gewond. De brandweer had het vuur snel onder controle.

Heerenveen: winkeldiefstal
Zaterdag werd om 15.30 uur een verdachte aangehouden aan het Burgemeester Kuperusplein terzake winkeldiefstal. De 26-jarige verdachte uit Heerenveen had een doos met schoenen in zijn rugzak gedaan en wilde de winkel verlaten zonder te betalen. Winkelpersoneel had gezien dat de man de schoenendoos in zijn rugzak stopte en hield de verdachte buiten de winkel aan. De schoenen bleven in de winkel achter. De verdachte werd voor verhoor naar het bureau gebracht waar hij bekende. Na het verhoor werd hij weer vrijgelaten. Een 26-jarige inwoner van Heerenveen deed aangifte.

Leeuwarden: handgemeen na bumperkleven
Zaterdag werd om 12.50 uur een verdachte aangehouden aan de Douwemastins na een mishandeling. Twee Leeuwarder automobilisten, 36-jaar (aangever) en 36-jaar (verdachte) kregen onenigheid omdat ze elkaars rijgedrag afwijkend vonden. De aangever stapte aan de Douwemastins uit zijn auto en wenkte de verdachte uit zijn voertuig te komen. De aangever had achter de verdachte gereden en wilde van hem weten waarom er meerdere keren onnodig werd geremd. Na een discussie over bumperkleven ontstond een handgemeen waarbij de verdachte de kin van de aangever raakte. De aangever raakte lichtgewond. De verdachte werd aangehouden, naar het bureau gebracht en verhoord. Tijdens het verhoor verklaarde de verdachte dat hij zich tijdens het handgemeen met de aangever had verweerd en de aangever niet opzettelijk had geraakt. De verdachte weer na verhoor weer vrijgelaten. De aangever deed aangifte.

Surhuisterveen: getuigenoproep na insluiping met diefstal Zaterdag vond om 16.25 uur een diefstal in een kantoorboekhandel aan De Dellen plaats waarbij een geldbedrag weggenomen werd. Een nog onbekende verdachte drong een kantoorgedeelte van de winkel binnen. Toen de verdachte door de 52-jarige eigenaar ontdekt werd, verliet hij het pand via de zij-uitgang. De verdachte stapte in een grijze Citroen BX en verdween via de vogeltjesbuurt. Het signalement van de verdachte: ongeveer 1.80 lang, kort haar, blauwe spijkerbroek, korte beige jas met bontkraag. Getuigen worden gevraagd om zich via 0900-8844 bij de politie te melden. De winkelier deed aangifte.

Fryslân: onder invloed
De volgende bestuurders werden betrapt op het rijden onder invloed. Alle bestuurders ontvingen een proces-verbaal. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod, voertuig en eventuele bijzonderheden.

Leeuwarden: Juckemastate, zondag 04.30 uur, 22-jarige Leeuwarder, 370 ug/l, rijverbod 3 uur, automobilist.

Haulerwijk: Leeksterweg, zondag 04.15 uur, 28-jarige inwoner van de gemeente Noordenveld (Dr), 585 ug/l, rijverbod 6 uur, rijbewijs ingevorderd, automobilist.

Hollum (A): Verbindingsweg, zondag 01.50 uur, 22-jarige inwoonster van de gemeente Ameland, 445 ug/l, rijverbod 4 uur, automobiliste.

Goutum: Overijsselseweg, zondag 00.50 uur, 46-jarige Leeuwarder, 1020 ug/l, rijverbod 13 uren, rijbewijs ingevorderd, automobilist. Bestuurder reed met lage snelheid op de A32, negeerde het stopteken van de agenten en negeerde een rood verkeerslicht bij Werpsterhoek.

Makkum: Workumerdijk, zondag 00.25 uur, 23-jarige inwoner van Makkum, 285 ug/l, rijverbod 1 uur, automobilist.

Lies (T): Hoofdweg, zondag 00.40 uur, 52-jarige inwoonster van de gemeente Terschelling, 475 ug/l, rijverbod 4 uren, automobiliste.

Harlingen: Heiligeweg, zaterdag 21.00 uur, 62-jarige inwoner van de gemeente Wûnseradiel, 820 ug/l, rijverbod 10 uren, rijbewijs ingevorderd, automobilist.

Sneek: Zuidwesthoekweg, zondag 09.50 uur, 63-jarige inwoonster van IJlst, 765 ug/l, rijverbod 9uren, rijbewijs ingevorderd,
automobiliste. Bestuurster was met haar personenauto achterstevoren in een greppel tot stilstand gekomen. Volgens de verklaring van de automobiliste was ze, rijdend richting Sneek, met een wiel in berm gekomen. Daarna is ze links over de weg en vervolgens tegen een paal gereden voordat de auto in de greppel tot stilstand kwam. Een bergingsbedrijf sleepte het beschadigde voertuig weg.

Leeuwarden: Werpsterhoek, zondag 00.05 uur, 31-jarige inwoner van Sint Nicolaasga, 840 ug/l, rijverbod 10 uren, rijbewijs ingevorderd, automobilist. Bestuurder was aan de Drachtsterweg met aanzienlijke snelheid tegen de achterzijde van een personenauto van een 29-jarige automobilist uit Sneek gereden. De bestuurder uit Sint Nicolaasga was doorgereden na de aanrijding. De politie kon de verdachte achterhalen omdat de automobilist uit Sneek het kenteken had genoteerd. De verdachte werd ter hoogte van de Werpsterhoek aangehouden en naar het bureau gebracht voor verhoor. De verdachte werd na verhoor weer vrijgelaten. De auto van de verdachte reed aan de linkervoorzijde op de velg. Een takeldienst voerde het voertuig af. De bestuurder uit Sneek deed aangifte.

Sneek: woninginbraak
Op zaterdag werd tussen 09.45 uur en 20.00 uur ingebroken in een woning aan de Gossepalen. Er werd een pc, een discman en een spaarpot met inhoud weggenomen. Men kwam de woning binnen door een ruit te forceren. Een 31-jarige inwoner van Sneek deed aangifte.

Dokkum: verdachte aangehouden met een verboden wapen
Zaterdag werd om 22.50 uur een verdachte in de Keppelstraat aangehouden. De verdachte, een 16-jarige inwoner van Dokkum, was in het bezit van een verboden wapen (wurgstokken). De verdachte werd naar het bureau gebracht waar hij voorgeleid en verhoord werd. De ouders van de minderjarige verdachte werden in kennis gesteld. De verdachte werd na verhoor weer vrijgelaten. De wurgstokken werden in beslag genomen. De verdachte maakte onderdeel uit van een groep van vier jongeren. De overige drie jongeren zijn inwoners van Ternaard in de leeftijd van 17 en 18 jaar. Ze maakten ophef omdat ze geen toegang kregen tot een besloten feest in een horecagelegenheid aan de Oranjewal. De politie werd geïnformeerd toen omstanders hadden gezien dat er met wurgstokken gezwaaid werd. Hierop volgde de aanhouding in de Keppelstraat.

Noardburgum: woningbrand t Fort
Zaterdag verleende de politie assistentie tijdens een woningbrand aan de Zomerweg. Er raakte niemand gewond. Brandweer en politie waren snel ter plaatse en de brandweer had het vuur snel onder controle. In van de woningen van het voormalige zusterwoningencomplex was brand ontstaan. Deze woning liep aanzienlijke brand- en rookschade op. Omdat er door de brand veel rookontwikkeling in de gang ontstond, moesten bewoners van de belendende woningen hun verblijf tijdelijk verlaten. Rond 20.00 uur was de rook weggetrokken en konden de bewoners weer terug naar hun eigen woning. De politie stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand.

Dokkum: aanhouding verdachte na vernielingen
Zaterdag werd om 23.10 uur een verdachte aangehouden aan de Rondweg-West. Een voorbij fietsende agent zag dat een 18-jarige inwoner van Dokkum de spiegel van een geparkeerde auto trapte. De verdachte maakte deel uit van een groepje jongeren. De verdachte werd naar het bureau gebracht. Hier werd hij voorgeleid en verhoord. Tijdens het onderzoek bleek dat de verdachte verdovende middelen in zijn bezit had (een XTC tablet en een zakje met cocaïnegelijkende stof). Beide stoffen worden nader onderzocht. De verdachte werd ingesloten. De eigenaar van de beschadigde auto moet nog aangifte doen.

Heerenveen: straatroof - getuigenoproep
Zaterdag vond om 19.00 uur een straatroof plaats aan de Oude Veenscheiding. Een 28-jarige inwoner van Heerenveen moest, onder bedreiging van een mes, zijn portemonnee aan twee verdachten afgeven. Er raakte niemand gewond. De verdachten waren uit de struiken gekomen. Een van de twee verdachten bedreigden het slachtoffer met een mes. De verdachten renden met de portemonnee in de richting van de rotonde weg. Agenten maakten nog een zoekslag maar de verdachten werden niet meer aangetroffen. De portemonnee werd later op de vluchtroute zonder inhoud teruggevonden. Het slachtoffer deed aangifte.
Beide verdachten zijn ongeveer 28/29 jaar en 1.80 m. lang. Van een van de verdachten is het volgende signalement bekend: lang blond haar tot op de schouders, hij droeg een donkere pet en een zwarte lederen of suède jas. Getuigen worden gevraagd om zich via 0900-8844 bij de politie te melden.