Ingezonden persbericht

Is God ook aan het bezuinigen

AMERSFOORT, 20040210 -- De miljoenennota op prinsjesdag staat vol met maatregelen die je de schrik om het hart kunnen jagen. Bijna iedereen heeft in deze tijd wel te maken met bezuinigingen, er komt steeds meer druk te liggen op onze portemonnee. Bezuinigingen kunnen je enorm beperken in je mogelijkheden, wat voorheen nog (net) kon, kan nu niet meer. Je voelt je in de steek gelaten en hebt het gevoel dat je er uiteindelijk alleen voor staat. Henk van Pagée staat binnenkort treffend stil bij de vraag: "Is God ook aan het bezuinigen?"


Van Pagée heeft samen met zijn vrouw ook heel direct te maken met de bezuinigingen omdat zij een gehandicapte pleegdochter hebben. Bezuinigingen op bijvoorbeeld het vervoer komen vaak hard aan. Veel kosten komen bij de ouders terecht, hun mogelijkheden en die van hun kinderen worden daardoor beperkt. Deze mensen voelen zich vaak in de steek gelaten door de overheid. "Maar veel mensen hebben ditzelfde gevoel ook tegenover God" volgens Van Pagée. "Mensen lopen met het idee rond dat ze in de steek gelaten zijn door God, wat merk je nou nog van Hem?" Dat bracht Van Pagée op de vraag: "Is God ook aan het bezuinigen?"

Van Pagée: "Je ziet dat mensen op zoek gaan naar alternatieven om hun gevoel van leegte op te vullen. Denk bijvoorbeeld aan de Harry Potter rage, dat is voor velen méér dan alleen het kopen van een boeiend boek. Men is op zoek naar iets geestelijks, iets wat je leven vult. Maar de boeken van Harry Potter zijn ook maar tijdelijk en de innerlijke leegte blijft." Terwijl de bezuinigingen hier in Nederland lijken toe te nemen, is Van Pagée er van overtuigd dat de miljoenennota van God er heel anders uit zou zien. Maar hoe komt het toch dat wij daar zo weinig van merken? Van Pagée: "Misschien moet je de vraag wel omdraaien. Zijn wij als mensen niet enorm aan het bezuinigen als het om God gaat?! Ons idee dat God zo weinig van zich laat merken, is niet terecht. We zijn het gewoon verleerd, om waardevolle relaties vast te houden, vooral de relatie met God".

Zo is het toch ook met onze relaties? Wij zijn allemaal op zoek naar de ideale partner, maar velen raken verstrikt in communicatieproblemen, drukte, stress, ik-gericht-zijn om er vervolgens maar mee te stoppen omdat de relatie even niet werkt. We leven in een zapcultuur, je hangt voor de tv en maar zappen. Als het even niet bevalt dan kappen wij ermee, zappen gewoon naar iets anders, ook bij het zoeken naar God, als 't even moeilijk is, dan zappen we weg!" Maar om echt een blijvende relatie te hebben en je leven daardoor te laten raken, kún je niet zappen. Je móet er langer bij stilstaan.

Van Pagée; "Het is juist zo mooi dat God níet beperkt is, we kunnen Hem heel direct benaderen, als je Hem aanroept en zegt: "Vader hier ben ik", dan is God er voor jou. Hij kent geen wachtlijsten, maar Hij kán ons vaak niets geven omdat we ons er niet voor open stellen. De hemelse schatkist raakt nooit leeg, deze is oneindig".

Het klinkt allemaal mooi! Maar wat betekent dat nu concreet? Wat kunnen wij, die denken dat God aan het bezuinigen is, daar nu mee? Van Pagée "Ja, denk nu niet dat ik alle antwoorden op die vraag weet, maar als je meer wilt weten en nieuwsgierig bent geworden naar een God die niet bezuinigt, kom dan naar onze gastendienst, op zondag 29 februari a.s. om 10.00 uur. Met een korte toespraak van mij, zang, mime etc. willen we met elkaar deze vraag uitwerken. Iedereen is welkom bij de Volle Evangelie Gemeente Amersfoort, we komen samen in de Aula van het Farel College, Paladijnenweg 101. De dienst duurt tot 11.15 uur, er is ook een programma voor de kinderen en gelegenheid om na afloop koffie of thee te drinken. Gewoon een keertje doen".




Ingezonden persbericht