Ingezonden persbericht


UITNODIGING VOOR DE PERS

Opening rechtomteweten.nl op 29-02-04 met o.a. Diederik Samsom en Lucas Reijnders

Op zondag 29 februari wordt de site rechtomteweten.nl* geopend. Deze site gaat kankerrisico s onthullen veroorzaakt door bedrijven in drie industriële regio s: Rijnmond, IJmond en Nijmegen/Beuningen. Naast Lucas Reijnders (hoogleraar Milieukunde aan de Universiteit van Amsterdam) die de opening gaat verrichten, zullen ook Diederik Samsom (lid Tweede Kamer PvdA), Gerard van Gorkum (directeur afvalverbrandingsinstallatie ARN) en Marga Jacobs (bewoner en voorzitter Vereniging Leefmilieu) hun mening geven over rechtomteweten.nl. Centraal staat de vraag of de overheid de burger voldoende informeert over de gezondheidsrisico s veroorzaakt door de belasting van het milieu met schadelijke stoffen.


* Rechtomteweten.nl is een initiatief van de twaalf provinciale Milieufederaties en de Stichting Natuur en Milieu met medewerking van de Katholieke Universiteit Nijmegen en KAM-consult.

De site rechtomtewenten.nl is uit nood geboren. Eigenlijk zou de overheid de burger op een begrijpelijke wijze moeten informeren over de gezondheidsrisico s die hij loopt als gevolg van de uitstoot van schadelijke stoffen in zijn omgeving. Dit is ook in lijn met het Verdrag van Aarhus (1998) en EU Richtlijn 2003/4/EG (2003) die de overheid verplichten milieuinformatie op een zo groot mogelijke schaal onder het publiek te verspreiden. Dit gebeurt in onvoldoende mate, zo vinden de milieuorganisaties.

Daarom hebben zij het initiatief genomen om in samenwerking met deskundigen van de Katholieke Universiteit Nijmegen zelf een site te maken die per postcodegebied duidelijk maakt hoe groot de kans is dat iemand kanker krijgt als gevolg van de uitstoot van de nabijgelegen industrie en welke bedrijven hiervoor verantwoordelijk zijn.

Het is een eerste stap op weg naar een goed geïnformeerde burger die weloverwogen keuzes kan maken. De milieuorganisaties hopen dat de unieke methoden gebruikt voor deze site door de overheid worden overgenomen. Projectleider Johan Wolsink: Burgers hebben het recht om te weten welke bedrijven in hun achtertuin staan en welke gezondheidsrisico s die met zich meebrengen. Het blijft raar dat je daar nu zo moeilijk achter kunt komen. Als op elk blik soep, op elke zak chips precies staat wat er in zit en op een pakje sigaretten zelfs dat je er dood aan gaat, waarom zou dat voor fabrieken die de gezondheid aan kunnen tasten dan niet gelden?

Locatie opening

K.S.C.C. Schipperscentrum te Nijmegen (boot gelegen aan de Waalhaven 1K, tegenover slachthuis)

Zie www.rechtomteweten.nl voor routebeschrijving en kaartje.

Programma (zondag 29 februari, 14.00 16.00 uur)

Speeches van:

-Diederik Samsom (lid Tweede Kamer)

-Gerard van Gorkum (directeur ARN BV)

-Marga Jacobs (voorzitter Leefmilieu)

Opening site door Lucas Reijnders (hoogleraar Milieukunde)

Demonstratie site en gelegenheid tot het stellen van vragen aan de verschillende deskundigen die de site gemaakt hebben: de Katholieke Universiteit Nijmegen, webbouwer KAM-Consult, de provinciale Milieufederaties en de Stichting Natuur en Milieu.

Meer informatie:

www.rechtomteweten.nl

Johan Wolsink of Eric van Kaathoven: 026-351 50 69

e.kaathoven@gmf.milieu.net en/of j.wolsink@gmf.milieu.net

Vanaf donderdag 26 februari 2004 is de site onder EMBARGO te bekijken. Indien u daartoe belangstelling heeft, kunt u zich melden voor een wachtwoord.

Gelderse Milieufederatie

Postbus 1085

6801 BB Arnhem

tel. 026-351 50 69

fax 026-389 20 93

Hoe schadelijk is uw postcode?

Kijk op: www.rechtomteweten.nl