Ingezonden persbericht


PERSBERICHT WEEK 10

ESSALAAM MOSKEE
Aanwinst voor Hoograven?

Begin dit jaar opende de Essalaam Moskee in Hoograven, de 14de moskee in Utrecht, haar deuren. De islamitische bewoners zijn vijftien jaar lang met de bouw bezig geweest. uurtbewoners zien het vernieuwde gebedshuis als een 'aanwinst voor de wijk'. Maar welke meerwaarde heeft de moskee nu eigenlijk voor de wijk Hoograven en de stad Utrecht? Moeten gebedshuizen een brede maatschappelijke rol vervullen? Utrechts Debatcentrum TUMULT organiseert op woensdag 3 maart 2004 een debat in de Essalaam Moskee, Camminghaplantsoen 50, Utrecht. Aanvang: 20.00 uur. Toegang vrij.

Onder leiding van Michael Magielse, journalist en presentator van RTV Utrecht, discussieren Hans Spekman, wethouder Gemeente Utrecht, AbdelJalil Sayfaoui, lid moskeebestuur Essalaam Moskee, Halim El Madkouri, integratiespecialist bij FORUM Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling, en Lucette Teurlings, coördinator ontmoetingsgroepen en lid van de Dialooggroep 'Samenleven in Tolsteeg en Hoograven'. Inleiding door Abderrahman Farsi, raadslid Groen Links.

De architectuurstudenten (TU Delft) Ergün Erkocu en Abdo Hammiche zullen voor aanvang van het debat hun ontwerp voor een poldermoskee presenteren: een moskee met winkels, parkeergarage, expositieruimte en café.

De provisorische islamitische gebedsruimte aan het Camminghaplantsoen was al jaren te klein en een aparte ruimte voor vrouwen ontbrak. Een nieuwe, echte moskee, was hard nodig, vond de moslimgemeenschap van Hoograven. Na vijftien jaar bleek de twee miljoen euro voor de bouw bij elkaar gespaard en sinds januari dit jaar is de Essalaam Moskee een feit. Het gebedshuis biedt ruimte aan 1500 mannen en 300 vrouwen om diensten bij te wonen en bevat daarnaast een zevental leslokalen voor het geven van Koranles, computer-cursussen of Nederlandse taalles. Verder moet het gebedshuis gebruikt kunnen worden voor buurtactiviteiten. Het is het huis van God en dus van iedereen, aldus AbdelJalil Sayfaoui. Buurtbewoners hebben laten weten geen bezwaren tegen de moskee te hebben, maar zullen ze er ook hun feesten gaan vieren of cursussen gaan organiseren? Wethouder Spekman is van mening dat het moskeebestuur zelf buurtactiviteiten moet gaan organiseren om de moskee een positie in de wijk te geven. Kan de moskee een middel tot integratie zijn?

Dit is het tweede van vier debatten in een nieuwe serie TUMULT naar de wijk. TUMULT & De Utrechtse Mix, Project Interculturalisatie Gemeente Utrecht en K.F. Hein Fonds. Voor reserveringen of meer informatie: 030 2332430 of www.TUMULTdebat.nl.