Universiteit van Utrecht


Persbericht Universiteit Utrecht

Faculteit Wijsbegeerte

20 februari 2004

Paradoxaal

Een symposium vol tegenstrijdigheden

Met tegenstrijdigheden heeft iedereen wel eens te maken. Maar tegenstrijdigheden, of paradoxen, die onoplosbaar lijken te zijn zorgen voor problemen. Ook in de wetenschap. Tijdens 'Paradoxaal, een symposium over paradoxen' worden een aantal van deze 'probleemgevallen' nader onder de loep genomen. Hierbij passeren verschillende gebieden van de wetenschap de revue waaronder logica, filosofie, taalwetenschap en natuurkunde. Het symposium vindt plaats op woensdag 3 maart.

Energie
Een van de sprekers op het symposium is prof. dr. Dennis Dieks, hoogleraar Wijsbegeerte en Grondslagen van de Natuurwetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Dieks gaat het hebben over supertaken in de natuurkunde. Het blijkt mogelijk om binnen het kader van de klassieke mechanica merkwaardige situaties te definiëren waarin oneindig veel processen binnen eindige tijd worden afgesloten. Dit is tegenstrijdig met de wet van behoud van energie. Deze wet zegt immers dat de hoeveelheid energie altijd gelijk is. Maar als je zegt dat je een oneindige taak binnen een eindige tijd kunt vervullen, dan moet er energie bijkomen. Dit klopt dus niet helemaal en dat is de paradox waar Dieks het over heeft. Bovendien komen sommige van deze supertaken in strijd met het determinisme. Het zijn paradoxale gevallen die aanleiding geven tot amusante puzzels. Maar ze hebben ook een meer fundamentele betekenis: ze leveren conceptuele instrumenten om de precieze inhoud van natuurkundige theorieën af te bakenen.

Raadsel
In de lezing van drs. Geert Jonker, Aio bij de Utrechtse groep Intelligent Systems, komt de paradox van Newcomb aan bod. Dit is een raadsel over een buitenaards wezen, een mens, een spel, een voorspelling en een prijs, dat uiteindelijk leidt tot de vraag: 'Wat zou je doen?'. Tot veler verbazing kent het raadsel twee oplossingen, die beiden even sterk zijn maar elkaar wel uitsluiten. Bij het zoeken naar de verklaring voor deze paradox bevindt men zich al gauw op allerlei filosofische gebieden, zoals causaliteit, determinisme en vrije wil. Deze paradox houdt de gemoederen al ruim dertig jaar bezig.

Leken en specialisten
De overige lezingen zullen worden verzorgd door prof. dr. J-J. Ch. Meyer, prof. dr. F.J.M.M. Veltman en prof. dr. A. Visser. Aan het einde van deze dag zal een discussie plaatsvinden onder leiding van drs. J.J. Joosten van de faculteit Wijsbegeerte. Het niveau van de lezingen is afgestemd op geïnteresseerde leken maar door de grote variatie in onderwerpen is er ook voor de specialist veel nieuws te ontdekken. De organisatie van het symposium is in handen van de Utrechtse studieverenigingen FUF (Wijsbegeerte) en USCKI Incognito (Cognitieve Kunstmatige Intelligentie) i.s.m. de Vereniging voor Logica.

Journalisten zijn van harte uitgenodigd het symposium bij te wonen.

Woensdag 3 maart 2004 om 10.40 uur
F.A.F.C. Wentgebouw, Sorbonnelaan 16, de Uithof, Utrecht 'Paradoxaal, een symposium over paradoxen'
Meer informatie:
USCKI Incognito, Janne Willems, 030 253 7319/253 4172, paradox@uscki.nl en www.uscki.nl/paradoxaal