Gemeente Maassluis

Persberichten

24-2-2004

Actie Glas voor glas in Maassluis

Op woensdag 3 maart zal door wethouder Arnold Keijzer (reiniging) een achttiendelig glasservies van Royal Leerdam worden uitgereikt aan een willekeurige gebruiker van een glasbak in Maassluis. Het servies wordt ter beschikking gesteld door de Stichting Kringloop Glas in het kader van de actie Glas voor Glas. De Stichting Kringloop Glas is de brancheorganisatie van instanties en ondernemingen die zich bezighouden met de inzameling, overslag, recycling en productie van verpakkingsglas. Zij maken hiermee een gebaar van dank richting alle trouwe glasbakgebruikers in Nederland.

De actie heeft het karakter van een loterij: een notaris heeft in een willekeurige volgorde gemeenten geloot waar wekelijks het servies gaat 'vallen'. In de betreffende gemeente is de eerste glasbakgebruiker die na een tevoren afgesproken tijdstip zijn glas in de bak gooit de gelukkige.

Nederland is de bakermat van de inzameling van eenmalig verpakkingsglas, dat wil zeggen alle verpakkingsglas waar geen statiegeld op zit. Van oudsher was Nederland dan ook koploper waar het ging om het inzamelpercentage. De afgelopen jaren echter wordt ons land in kwantiteit zowel als kwaliteit voorbijgestreefd door de omringende landen.

In 2000 werd in Nederland desalniettemin 78% van al het gebruikte eenmalig verpakkingsglas hergebruikt. In absolute getallen komt het er op neer dat van de 30 kilo glas die per inwoner jaarlijks wordt gebruikt er zon 25 terugkomen bij de glasfabriek. En die zijn er blij mee, want de inzet van gebruikt glas scheelt grondstoffen en levert een aanzienlijke energiebesparing op. Recycling van glas tot glas is ook voor het milieu de beste keuze; door het glas in de glasbak te gooien wordt voorkomen dat er jaarlijks miljoenen kilos glas op vuilstortplaatsen belanden en dat er grondstoffen aan het milieu worden onttrokken.

Voor het jaar 2005 streven de Nederlandse gemeenten en de Stichting Kringloop Glas naar een herverbruik van 90%. Een groot deel daarvan moet op kleur gescheiden worden ingezameld. Op dit moment staan er in Nederland ongeveer 25.000 glasbakken. Daarvan is iets meer dan de helft geschikt voor kleurscheiding. Inzameling op kleur is noodzakelijk om al het ingezamelde glas ook te kunnen recyclen. Van bonte scherven (alle kleuren door elkaar) kan namelijk geen wit glas worden gemaakt en juist daar is veel vraag naar. Het is daarom een van de doelstellingen om de kleurscheiding in de toekomst verder op te voeren.