Gemeente Den Haag

februari 2004
Ruim 5.000 Hagenaars doen in 2004 mee aan inburgering (10 februari)

In 2004 doen meer dan 5.000 Hagenaars mee aan inburgeringscursussen. Dit ondanks de forse bezuinigingen. Den Haag heeft inmiddels bezwaar aangetekend tegen de beschikking van de WIN-middelen (Wet Inburgering Nieuwkomers). De gemeente heeft minister Verdonk gevraagd om financiële compensatie. Wanneer de minister hieraan niet tegemoet komt, kunnen volgens de huidige prognoses 325 nieuwkomers in 2004 niet starten met hun inburgeringstraject. De minister komt binnenkort ook met een wetsvoorstel over inburgering in het buitenland, dat al dit jaar (of begin 2005) moet ingaan. Wethouder Pierre Heijnen van Integratie kondigt ook aan de effectiviteit van de inburgering grondig te willen onderzoeken. Dat blijkt uit het Jaarplan Inburgering en Volwasseneneducatie 2004 dat op 3 maart in de raadscommissie SZWI wordt behandeld.

Bezuiniging op de inburgering
De gemeente Den Haag wordt door de plannen van minister Verdonk in 2004 geconfronteerd met een bezuiniging van maar liefst 37 procent op de financiële middelen die de stad ontvangt voor de inburgering van nieuwkomers. De verwachting is dat in 2004 ongeveer 2400 nieuwkomers zich aanmelden voor een inburgeringstraject. Het is niet mogelijk om al deze nieuwkomers zo'n traject aan te bieden. Uit de WIN-middelen kunnen 1.236 nieuwkomers starten met hun programma; door de inzet van andere middelen kunnen in totaal 2075 nieuwkomers starten. Er is een zorgvuldige afweging gemaakt zodat de bezuinigingsoperatie zo min mogelijk ten koste gaat van de kwaliteit van de inburgering, maar een dergelijke bezuiniging kan niet zonder gevolgen blijven. Nieuwkomers moeten in 2004 zelf hun lesmateriaal bekostigen en nieuwkomers die hun inburgercursus hebben afgerond, krijgen niet langer een vergoeding.
Wethouder Heijnen: "Ook in deze tijden van bezuinigingen zal de gemeente zich tot het uiterste inspannen om iedereen mee te laten doen onder het motto 'Den Haag dat zijn we allemaal'. Dit is een belangrijke prioriteit voor het gemeentebestuur."

Speerpunten in 2004
'Trajecten op maat' is één van de speerpunten in 2004. Ambities, wensen, kennis en vaardigheden van de nieuwkomer zijn in belangrijke mate bepalend zijn voor het soort inburgeringstraject dat de nieuwkomer volgt. Zo zijn er de 'duale en geïntegreerde trajecten' die cursisten in staat stellen om hun lessen Nederlandse taal te combineren met werk, sociale activering of een beroepsgerichte opleiding. Er zijn duale trajecten in bijvoorbeeld bouw, tuinbouw en installatietechniek.

Ook voor 'oudkomers' wordt er hard aan de weg getimmerd. In de laatste drie jaar zijn ruim 3400 oudkomers ingestroomd. Naast de Mondriaan Onderwijsgroep zijn er in 2003 negen particuliere onderwijsaanbieders van start gegaan met het geven van onderwijs in Nederlands als tweede taal (NT2) aan oudkomers. In 2004 wordt deze lijn voortgezet. Naar verwachting zullen 3000 oudkomers in 2004 gebruik maken van het Haagse inburgeringaanbod.

Het taaloffensief, waarbij het gaat om de inzet van televisie, radio en verschillende toepassingen uit de informatietechnologie, ten behoeve van inburgering, is ook één van de speerpunten dit jaar. In februari 2003 is de ETV (Educatieve Televisie) Haaglanden van start gegaan. In 2004 wordt dit project gecontinueerd en datzelfde geldt óók voor taallessen via de radio.
Verder is er aandacht voor specifieke projecten zoals 'Inburgeren op afstand' en het Virtueel Inburgeringsloket. Dit loket is in de eerste maanden al 5.000 maal geraadpleegd.

Haags Startpunt Nieuwkomers
In Den Haag wordt de inburgering van Nieuwkomers gecoördineerd door het Haags Startpunt Nieuwkomers (HSN). Met ingang van 1 januari 2004 wordt ook de coordinatie van oudkomerstrajecten door het HSN verzorgd. Het HSN is een onderdeel van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheidsprojecten (SZW) van de gemeente Den Haag.