Gemeente Amersfoort

Brugfunctionarissen bevorderen participatie vluchtelingen; project Nieuwkomers aan de slag afgerond

datum: 2 maart 2004

Op woensdag 3 maart 2004 wordt het Amersfoortse project Nieuwkomers aan de slag afgerond. Dit project heeft bijgedragen aan de sociale participatie van een aanzienlijke groep vluchtelingen met een bijstandsuitkering. In de projectperiode zijn ruim 400 personen uit de doelgroep bereikt. Veel van hen zijn door middel van (taal-)cursussen, opleiding of bijeenkomsten sociaal actief geworden. Ook zijn, ondanks het ongunstige economische klimaat, 37 personen uitgestroomd naar werk.

Nieuwkomers aan de slag is op 1 juni 2002 van start gegaan met als belangrijkste doelstelling het bevorderen van de sociale participatie van bijstandsgerechtigde Somaliërs, Afghanen, Irakezen en Iraniërs in Amersfoort. Om dit te bereiken zijn bij het Activeringscentrum vier brugfunctionarissen aangesteld. Dit zijn sleutelfiguren afkomstig uit de vier doelgroepen die in het project centraal staan.

De meerwaarde van de brugfunctionarissen zit hem in het feit dat zij hun doelgroep net iets meer maatwerk konden leveren. Niet gehinderd door taal- of cultuurbarrière konden zij de mogelijkheden, wensen, problemen en beperkingen van cliënten goed in kaart brengen, misverstanden uit de weg ruimen en een passend traject bieden. Maar dat is het niet alleen. Brugfunctionarissen kennen de situatie van de cliënt uit eigen ervaring: ze zijn zelf vluchteling geweest, hebben de Nederlandse taal moeten leren en zijn activiteiten gaan ondernemen om een plaats te vinden in de Nederlandse maatschappij. Als ervaringsdeskundige heeft de brugfunctionaris meer recht van spreken dan de reguliere trajectbegeleider en is daardoor ook beter in staat om een cliënt die twijfelt aan het aanvaarden van hulp of ondersteuning over de streep te trekken en te motiveren.

Presentatie
Op woensdag 3 maart om 16.00 uur vindt in de raadszaal aan het Stadhuisplein 1 een afsluitende presentatie van Nieuwkomers aan de slag plaats. Deze presentatie is gecombineerd met de bijeenkomst van het Comité Bam - Amersfoort.

Financiering
Nieuwkomers aan de slag is grotendeels gefinancierd uit het Europees Sociaal Fonds, via de zogenaamde Equal-regeling. Met Equal wil de EU discriminatie en ongelijkheid op de arbeidsmarkt tegengaan, door het stimuleren van de ontwikkeling van innovatieve werkwijzen.

Bijlage: het programma ter afsluiting van het project