Gemeente Veenendaal


PERSBERICHT 24: STEUN SLACHTOFFERS AARDBEVING MAROKKO (03-03-2004)

Gemeente zegt financiële hulp en personele bijdrage toe

Steun aan slachtoffers aardbeving Marokko

Het gemeentebestuur van Veenendaal heeft vandaag besloten op diverse manieren hulp te bieden aan de slachtoffers van de aardbeving in Marokko. Zo levert de gemeente een financiële bijdrage aan de inzamelactie van het Platform Marokkaanse Organisaties. Ook zegt het college van B en W medewerking toe aan het wederopbouwprogramma van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Het gemeentebestuur wil graag persoonlijk steun en medeleven betuigen aan de getroffen families tijdens een gebedsdienst in de moskee.

Inzamelactie
Stichting Marokkaanse Belangen Veenendaal, Stichting Moskee Nasser, Stichting Al-ouahda en de Marokkaanse Vereniging Annour hebben zich verenigd in het Platform Marokkaanse Organisaties. Dit platform organiseert een inzamelactie en wil met vrachtwagens met hulpgoederen en medicijnen afreizen naar de getroffen dorpen. De gemeente Veenendaal ondersteunt de inzamelactie van het Platform Marokkaanse Organisaties met een financiële bijdrage van 5000 euro. Dit bedrag is bedoeld voor de transportkosten van de hulpgoederen.

Wederopbouwprogramma
VNG International heeft de gemeente Veenendaal benaderd met de vraag of zij mee wil werken aan een wederopbouwprogramma in het getroffen gebied in Marokko. Doel van dit programma is structurele ondersteuning te bieden aan Marokkaanse gemeenten bij de wederopbouw en de voorbereiding op mogelijke rampen in de toekomst. Van Nederlandse gemeenten wordt ondersteuning gevraagd in de vorm van een personele bijdrage: uitzending van één of meerdere ambtenaren met specifieke vakkennis voor twee of drie weken en eventueel inhoudelijke ondersteuning op afstand. Daarbij wordt gedacht aan het opstellen van rampenplannen, logistieke organisatie van hulpverlening, bouwkundige inspecties et cetera. Financiering wordt gevraagd van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De gemeente Veenendaal heeft medewerking aan het programma nu toegezegd. Hoe de inzet van de gemeente er uiteindelijk uitziet, is afhankelijk van de specifieke vraag van de VNG International.

Het college van B en W besluit volgende week dinsdag over mogelijke ondersteuning voor mensen die op het bijstandsniveau leven en willen afreizen naar Marokko.