Partij van de Arbeid


Den Haag, 3 maart 2004


Vragen van het lid Hamer (PvdA) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen


* Was u op de hoogte van de actie van het OMO-bestuur om de ouderbijdrage het komende jaar aan een maximum van 25 euro te verbinden? Hoe beoordeelt u deze actie?


* Bent u van mening dat het goed zou zijn als andere schoolbesturen dit voornemen zouden overnemen? Acht u dit haalbaar?


* Hoe beoordeelt u de uitlatingen van andere schoolbesturen dat het hier zou gaan om een publiciteitsstunt van OMO om leerlingen te trekken?


* Hoe beoordeelt u de uitspraak dat zonder de vrijwillige ouderlijke bijdrage leerlingen de dupe worden en noodzakelijke schoolactiviteiten niet meer door zouden kunnen gaan? Hoe verhoudt zich dat met de doelstelling van de vrijwillige ouderlijke bijdrage?


* Hoe beoordeelt u de analyse dat de stijging van kosten voor boeken mede wordt veroorzaakt door een te gemakkelijk gedrag van docenten, scholen, landelijke organisaties om over te gaan op nieuwe methoden, dan wel methoden alsmaar uit te breiden met werkboeken, Cd-rom, etc.?


* Acht u het mogelijk dat het initiatief van OMO om afspraken te gaan maken met uitgevers over de beperking van de kosten voor schoolboeken, ook op een grotere landelijke schaal wordt overgenomen door de gezamenlijke schoolbesturen. Bent u bereid om de schoolbesturen hierbij te stimuleren? Welke mogelijkheden staan u ter beschikking hiervoor?


* Hoe verhoudt zich uw verbazing over de stijgende schoolkosten met de debatten bij de begrotingsbehandelingen de afgelopen jaren, waarin dit probleem op meerdere momenten aan de orde is geweest?


* Wat betekent deze ontwikkeling voor de uitvoering van de motie-Dijksma (kamerstuk 27400 VIII, nr. 30), ingediend bij de begrotingsbehandeling in 2000, en de aanvullende vragen die hierover zijn gesteld door o.a. Hamer e.a. bij de begrotingsbehandelingen in 2001 en 2002 over de gedragscode vrijwillige ouderbijdrage? Bent u het ermee eens dat de uitvoering van deze motie te lang op zich laat wachten?


Zie o.a. Volkskrant 2 en 3 maart 2004.


Zie o.a. Volkskrant en AD van 3 maart 2004.


Zie Volkskrant en AD 3 maart 2004.


---

Tweede Kamer der Staten-Generaal

www.tweedekamer.nl