Provincie Zuid-Holland

Meer menskracht en materiaal voor bestrijding muskusratten Krimpenerwaard

De bestrijding van de muskusratten in de Krimpenerwaard wordt zo snel mogelijk geïntensifieerd. Het college van Gedeputeerde Staten (GS) heeft besloten in dit gebied extra menskracht, materieel en materiaal in te zetten de muskusrattenpopulatie in dat gebied onder controle te krijgen en te houden. Dit is een bevestiging van het besluit van de Bestuurscommissie Muskusrattenbestrijding Zuid-Holland van 19 december 2003.

Sinds 2001 is de muskusrattenbestrijdingssituatie in de Krimpenerwaard problematisch. De reeds getroffen maatregelen, onder andere een grootscheepse actie in het gebied en het uitbreiden van de menskracht in het betreffende rayon, hebben nog niet het gewenste resultaat gehad. Aan de hand van de vangstgegevens uit 2002 en 2003 is geconcludeerd dat er nog geen sprake is van een daling van de populatie. De verwachting is dat de populatie ook in 2004 niet zal dalen. Om de muskusrattenpopulatie in de Krimpenerwaard onder controle te krijgen en te houden, is besloten om in dit gebied extra menskracht, materieel en materiaal in te zetten. Het geld daarvoor wordt beschikbaar gesteld door Provinciale Staten van Zuid-Holland en door het bestuur van de Zuid-Hollandse Waterschapsbond.

KostenDe kosten voor de extra inzet van menskracht, materieel en materiaal in de Krimpenerwaard bedragen in de jaren 2004 tot en met 2006 naar verwachting respectievelijk ¤ 410.000, ¤ 707.250 en ¤ 810.000. In principe worden er de komende drie jaar extra mensen ingezet, mochten er eerder resultaten worden geboekt, dan wordt de personele inzet daarop afgestemd.

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22