Gemeente Capelle a/d IJssel

Fitheidstest voor 55-plussers

55-plussers testen hun fitheid in sporthal Oostgaarde

Foto: Peter Molkenboer

Ondanks het slechte weer, kwamen zaterdag 28 februari maar liefst 170 55-plussers naar sporthal Oostgaarde om hun fitheid te laten testen. De test was de start van het gemeentelijke sportstimuleringsproject Galm (Groninger Actief Leven Model). Dit project wordt momenteel gehouden in de wijk Oostgaarde-Zuid.

Voor de test moesten de deelnemers een vragenlijst invullen over de gezondheid van de deelnemers. Bij onduidelijkheden of mogelijke problemen, werden de deelnemers eerst doorgestuurd naar de aanwezige sportarts. Vervolgens stond voor de deelnemers een testparcours klaar, dat anderhalf á twee uur duurde. Testonderdelen waren bijvoorbeeld het de knijpkracht, de lenigheid en het uithoudingsvermogen. Na afloop kregen de deelnemers een bewegingsadvies en konden zij zich opgeven voor een bewegingsprogramma van 12 weken. Tijdens de testdag hebben 120 deelnemers zich aangemeld voor dit programma.

Verder stonden er die dag informatiekraampjes van De Vierstroom, een organisatie voor thuiszorg en maatschappelijke dienstverlening, en thuiszorgorganisatie De Zellingen. Hier konden mensen terecht voor informatie over gezondheid en andere activiteiten voor 55-plussers.

Doorgaan met bewegen
Als de deelnemers de smaak te pakken hebben, kunnen zij na de zomervakantie doorgaan met sporten tijdens een gevarieerd vervolgprogramma van 30 weken. Dat programma is ook speciaal voor de doelgroep ontwikkeld. Aan het einde van het anderhalf jaar durende project zijn er verschillende opties. De groep kan zelfstandig of als stichting doorgaan, ook kan de groep aansluiting vinden bij een sportvereniging of een andere sportaanbieder.

De bedoeling is dat dit sportstimuleringsproject ook in de andere wijken en buurten van Capelle aan den IJssel wordt opgestart. Uiteraard zal dit in fases verlopen. Informatie hierover wordt later gepubliceerd.

Heeft u vragen over het project Galm?
Neem dan contact op met het Sportservicepunt van de gemeente, Josje Oostendorp, telefoon 010- 2848481, e-mail
sportservicepunt@capelleaandenijssel.nl. Ook op de websites www.sportiefcapelle.nl en www.galm.nl staat meer informatie.