GroenLinks Tweede-Kamerfractie 3 maart 2004 10:55 GroenLinks


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

GroenLinks wil opheldering over subsidie aanleg pijpleiding in Caucasus

( 3 maart 2004)

Kamervraag
In de Caucasus (door Azerbaidzjan, Georgie en Turkije) wordt een oliepijpleiding aangelegd waardoor het Westen minder afhankelijk wordt van olie uit landen met instabiele regimes. Deze leiding voert door kwetsbaar natuurlijk milieu en sociaal gevoelige regio's. Een lek in deze 1600 km lange pijpleiding kan leiden tot een ecologische ramp met catastrofale gevolgen.

BP, een van de grootste deelnemers in dit project, heeft een zeer kritisch rapport over het te gebruiken materiaal bewust achtergehouden. Het is zeer de vraag of BP kredieten van de Wereldbank en de Europese Ontwikkelingbank zou hebben gekregen als de feiten uit het rapport destijds bekend waren. Nederland heeft in deze instellingen een stem. In navolging van vragen in het Britse Parlement wil GroenLinks van de minister voor ontwikkelingssamenwerking weten welke actie zij gaat ondernemen nu deze nieuwe feiten aan het licht zijn gekomen.

Vragen van het lid Karimi (GroenLinks) aan de minister voor ontwikkelingssamenwerking en de minister van financiën.


1) Heeft u het artikel 'BP accused of cover-up in pipeline deal' gelezen?


2) Bent u op de hoogte van de inhoud van het geciteerde rapport dat British Petrol niet openbaar wil maken? Onderschrijft u de in het artikel gepubliceerde bevindingen van de onafhankelijke consultant Derek Mortimore dat er ernstige gebreken in het ontwerp van de Bakoe-Tblisi-Ceyhan pijpleiding zitten waardoor lekken hoogst waarschijnlijk worden?


3) In hoeverre voldoet het project nog aan de standaarden van de Wereldbank en de European Bank for Reconstruction and Development, die zij volgens u 'volledig zullen nakomen' , nu genoemde gebreken aan het licht zijn gekomen?


4) Heeft er al een jaarlijkse regionale consultatie plaatsgevonden met nationale en internationale belanghebbenden over de voortgang met en toezicht op het project? Zoneen, wanneer zal deze consultatie plaatshebben? Zult u er op aandringen dat de bevindingen uit dit vooralsnog geheime, onafhankelijke rapport in deze consultatie worden meegenomen?


5) Welke andere actie zult u via uw Nederlandse woordvoerders bij de Wereldbank en de EBRD nemen om deze recente bevindingen aan de orde te stellen en de milieu- en sociale risico's tot een minimum te beperken? Bent u eventueel bereid om als er geen actie wordt ondernomen de financiering opnieuw aan de orde te stellen?

The Sunday Times, 15-02-2004

Aanhangsel van de Handelingen 2002-2003, 1007


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -