TenneT


Transportnet TenneT: in 2003 geen stroomonderbreking

(03-03-2004)

In het landelijk hoogspanningsnet dat TenneT beheert, heeft zich in 2003 geen enkele stroomonderbreking voorgedaan. Dit vitale net was vorig jaar 99,2% van de totale tijd volledig beschikbaar voor elektriciteitstransport. In de resterende tijd pleegde TenneT onderhoud aan de lijnen.

Het hoogspanningsnet wordt gebruikt voor het transport van grote hoeveelheden elektriciteit over grote afstanden, tussen steden, regio's en met het buitenland. Deze worden aangeduid met transportnetten. Een onderbreking in transportnetten heeft direct grote maatschappelijke en financiële consequenties, omdat dan in één klap een groot deel van het land zonder stroom komt te zitten. TenneT beheert de transportnetten van 380 en 220 kV en wil graag alle transportnetten (50kV en hoger) onder één noemer brengen, zodat in geval van nood ingegrepen kan worden vanuit één commandostructuur. Dat is bovendien veel efficiënter vanuit het oogpunt van onderhoud, beheer en noodzakelijke investeringen in het net.
Op dit moment is circa tweederde van het transportnet in handen van vier
E-bedrijven, Essent, Nuon, Eneco en Delta.

Het transportnet van TenneT is overal uitgevoerd met dubbele lijnen waardoor de ene lijn als back-up kan dienen voor de andere, bijvoorbeeld bij onderhoudswerk.

Branchevereniging EnergieNed bracht eerder vandaag stroomstoringencijfers voor 2003 naar buiten voor de hele Nederlandse elektriciteitsmarkt.