Gemeente Heythuysen

Nieuws

Het snoeien van bomen

Het snoeien van bomen Wanneer bent u wel en wanneer niet kapvergunningplichtig?

Steeds meer krijgt de gemeente te maken met inventieve bewoners. Wanneer er geen kapvergunning wordt verleend, worden bomen soms rigoureus gesnoeid, waardoor de boom ernstige schade oploopt. Een kapvergunningaanvraag wordt getoetst aan de Algemene plaatselijke verordening (APV). Wanneer een aanvraag wordt geweigerd houdt dit automatisch in dat de houtopstand waarvoor vergunning is aangevraagd niet geveld mag worden.
Onder vellen wordt mede verstaan: rooien, met inbegrip van verplanten, alsmede het verrichten van handelingen die de dood of ernstige beschadiging of ontsiering van houtopstand ten gevolge kunnen hebben. Dit houdt in dat rigoureus snoeien soms ook een vorm van vellen is en daardoor kapvergunningplichtig. Kandelaberen is een vorm van rigoureus snoeien. Dit houdt in het op latere leeftijd knotten van de gesteltakken van een boom, waardoor er alleen nog takstompen overblijven. Niet elke boomsoort is hiervoor geschikt. Er kan om verschillende redenen tot kandelaberen worden besloten:
- voor de sier (men wil een smalle boom houden);
- om problemen door een slechte soortkeuze op te lossen;
- om gezondheidsredenen, bijvoorbeeld bij zoutschade of om wortelverlies te compenseren.

Een eenmaal gekandelaberde boom kan het beste als knotboom worden onderhouden. Dit houdt in dat bij een goede groei ongeveer één keer in de zes jaar een nieuwe snoeibeurt noodzakelijk is. Het laten uitgroeien van de kroon tot de oorspronkelijke vorm kan risicos met zich meebrengen. Als de takken zwaarder worden, kan namelijk takbreuk optreden.

Wanneer u voornemens bent een boom te kandelaberen moet hiervoor kapvergunning aangevraagd worden. Met name moet voorkomen worden dat bomen waarvoor kapvergunning is geweigerd alsnog het loodje leggen door rigoureuze snoei. Links op de bovenstaande afbeelding is een eik te zien welke solitair staat in het buitengebied. In deze verschijningsvorm heeft de boom een grote landschappelijke en beeldbepalende waarde. Ook zijn solitaire bomen in het buitengebied vaak karakteristiek voor het landschapstype welke hier voorkomt. Deze bomen moeten in de bestaande natuurlijke vorm gehandhaafd blijven.

Rechts op de afbeelding eenzelfde boom te zien, maar dan na de rigoureuze snoei. Duidelijk is te zien dat de beeldbepalende waarde van de boom ernstig is aangetast. Deze eik is bijna zijn gehele kroonvolume kwijt en zal door deze ingreep uiteindelijk het loodje leggen. De gemeente zal zulke handelingen niet tolereren. Omdat hier sprake is van een handeling welke strijdig is met het bepaalde in de APV worden maatregelen genomen. Als eerste wordt de politie in kennis gesteld, waarbij opdracht wordt gegeven proces-verbaal hiervan op te maken. Daarnaast zal bekeken worden op welke wijze handhaving ten uitvoer wordt gebracht. Waar mogelijk wordt herplantplicht opgelegd. Indien er sprake is van een houtopstand groter dan 10 are, dan is de Boswet van toepassing. Het doel van de gemeente is het duurzaam instandhouden en ontwikkelen van een gezond en vitaal bomenbestand. De naleving van de APV draagt hieraan bij. Voor vragen kunt u contact opnemen met dhr. L. Dorssers (0475-499379) of dhr. L. Helwegen (0475-499338).