Provincie Limburg

Creatieve overheid steunt behoud karakteristieke landbouw Evaluatie pilot Plusconcept Zuid-Limburg wijst uit:

Voor het behoud van de voor het Zuid-Limburgse landschap karakteristieke melkvee- en fruitteeltbedrijven biedt de toepassing van de BOM+-systematiek waarbij een agrariër in ruil voor bedrijfsuitbreiding tegenprestaties levert voor natuur of landschap uitstekende mogelijkheden. Eventueel noodzakelijke bedrijfsverplaatsingen van melkveehouderijen kunnen echter niet zonder extra geld. Dat blijkt uit een evaluatie van de pilot Plusconcept, een proef met het toepassen van deze systematiek voor Zuid-Limburgse agrariërs die knelpunten ervaren rond de ontwikkeling van hun bedrijf.

Eind 2003 hebben tien agrarische bedrijven hun ontwikkelplannen bij de Provincie Limburg ingediend. Die plannen zijn bij wijze van proef behandeld volgens de systematiek van BOM+. Dat eigen Limburgs instrument voor een ruimtelijke ordening is gebaseerd op een tegenprestatie. In het buitengebied kan een agrariër een bedrijfskavel op maat krijgen als daar tegenprestaties tegenover staan waar de natuur of het landschap van profiteert. Het instrument laat in hoge mate creativiteit toe. Zo kunnen agrarische bedrijven die thuishoren in het waardevolle Zuid-Limburgse landschap behouden blijven en een toekomstperspectief krijgen. De evaluatie heeft een aantal aanbevelingen opgeleverd die bij de verdere toepassing van de BOM+ systematiek van nut kunnen zijn, onder meer voor de rol die gemeenten kunnen vervullen in het besluitvormingsproces.
In de komende tien jaar zal ook in Zuid-Limburg naar verwachting het aantal agrarische bedrijven ernstig teruglopen. De bedrijven die overblijven zullen in grootschaliger zijn. Ook in het Zuid-Limburgse landschap kan dat als voor die bedrijven planologisch maatwerk mogelijk is dat rekening houdt met zowel bedrijfs- als omgevingsbelangen en als daarvoor eenvoudige en efficiënte procedures beschikbaar zijn.
Voor de agrariërs is het belangrijk om meer inzicht te krijgen over de toekomstige vergoeding voor zogeheten Groene diensten en in situaties met bedrijfsverplaatsing via een quick scan een eerste inzicht te krijgen in realistische en betaalbare oplossingen. De financiële haalbaarheid van bedrijfsverplaatsingen naar locaties die passen in het POL vormt nog een probleem. Daarom overwegen GS om voor noodzakelijke verplaatsingen van perspectiefvolle en toekomstgerichte melkveehouderijbedrijven de toepassing van de Ruimte-voor-Ruimteregeling Zuid-Limburg te vergroten. GS vragen de gemeenten om advies hierover.

3-3-2004 10:02