Provincie Limburg

Tot 2015 heeft Limburg ruim 30.000 nultredenwoningen nodig Behoefte vraagt speciale aandacht van gemeenten en regios

Om te kunnen voorzien in de behoefte aan woningen die toegankelijk zijn en bruikbaar voor onder meer senioren, vragen Gedeputeerde Staten (GS) aan gemeenten en regios om in hun toekomstige plannen rekening te houden met de realisatie van 31.200 zogeheten nultredenwoningen, waarvan bijna 10.000 in combinatie met extramurale zorg. Deze bouwopgave komt overeen met de behoefte die het ministerie van VROM heeft geraamd voor Limburg.

Een nultreden woning is een woning die zonder trappen van buiten af bereikbaar is en waarvan de primaire ruimtes (woonkamer, slaapkamer, keuken, sanitair) zich op dezelfde woonlaag bevinden.

Gemeenten
De opgave voor het realiseren van nultreden woningen (gecombineerd met extramurale zorg) is niet nieuw. Via regionale overlegtafels in het kader van de beleidslijn wonen welzijn zorg (WWZ) werkt de Provincie Limburg al langer samen met regiogemeenten, corporaties, zorgkantoor, welzijnsinstellingen en zorgaanbieders aan het ontwikkelen van programmas voor het realiseren van diverse typen woningen voor de doelgroep senioren. Van de beschikbare subsidies hebben de gemeenten de afgelopen twee jaar veel gebruik gemaakt. Het beschikbare WWZ-budget ( 4, 5 miljoen) is geheel besteed. De beleidslijn Wonen, Welzijn, Zorg is eind 2003 beëindigd en opgegaan in actieprogrammas uit een van de vijf centrale beleidsthemas van de Provincie Limburg: Samen bouwen aan vitale kernen, wijken en buurten. Gedeputeerde Staten plaatsen de nultredenwoningen uitdrukkelijk op de agenda van het overleg met gemeenten over de meerjaren ontwikkelingsprogrammas ISV-2 (MOPs) en over dorpsontwikkelprogrammas (DOPs) in het kader van het stedelijk vernieuwingsbeleid uit het genoemde beleidsthema. De gemeenten stellen dit jaar de MOPs en DOPs op. Dat betekent dat eind 2004 bekend is welke ambities de Limburgse gemeenten hebben rond de realisatie van nultreden woningen in de periode 2005-2009.

A-team
Eén van de instrumenten om de huidige stagnatie in de woningbouw te doorbreken is het Adviesteam woningbouw, het zogeheten A-team, bestaand uit deskundigen op het gebied van de woningmarkt en oud-bestuurders. Het A-team heeft nu als taak de uitvoering van het zogeheten 1000-woningenplan te bespoedigen. Het A-team signaleert knelpunten, draagt oplossingsrichtingen aan en bemiddelt bij conflicten. De ervaringen tot dusver met deze aanpak zijn ronduit positief, aldus gedeputeerde Ger Driessen (volkshuisvesting). Hij stelt zich voor dat na de werkzaamheden rond het 1000-woningenplan komend najaar, dus vóór aanvang van de uitvoeringsfase van de MOPs en DOPs, het A-team ook kan worden ingezet voor het versnellen van de realisering van nultredenwoningen, al of niet in combinatie met zorg en welzijn.

Kansen
Het is niet de bedoeling om de opgave voor nultreden woningen geheel in de nieuwbouwsfeer te realiseren. Voor een aanzienlijk deel kan dat ook door het aanpassen van de bestaande voorraad, zegt Driessen, bijvoorbeeld in de steden via de diverse herstructureringsoperaties van voor- en naoorlogse woonwijken. In de dorpen liggen onder andere kansen bij de herbestemming van vrijkomende agrarische bebouwing. In het kader van de heroriëntatie op de ruimtelijke ordening zoeken we in brede zin naar het bieden van mogelijkheden voor nieuwe woonvormen in vrijkomende agrarische bebouwing. Van geval tot geval zal moeten worden bekeken of het type nultreden woning in de bestaande bouwmassa gerealiseerd kan worden. De combinatie met het bieden van extramurale zorg is wellicht niet altijd mogelijk, maar biedt zeker kansen. Een gemeente die langs deze weg (een deel van) zijn ambitie voor het realiseren van nultreden woningen wil waarmaken moet dan wel een actief aankoopbeleid van vrijkomende agrarische bebouwing voeren, al dan niet samen met een woningcorporatie of zorginstelling. Een andere mogelijkheid voor het aanpassen van de bestaande voorraad (zonder extramurale zorg) is, dat particulieren in eigen beheer op de begane grond van hun grondgebonden woning, een slaapvertrek met badkamer realiseren (aanbouw of in bestaande garage/bijgebouw). Ook hiertoe wil Driessen in het kader van de heroriëntatie op de ruimtelijke ordening bekijken of hij de mogelijkheden hiertoe kan verruimen.

3-3-2004 10:03