Federatie van Ouderverenigingen

AO over de Rugzak

2 maart 2004

Algemeen Overleg over de Rugzak

Op 19 februari had de Tweede Kamer een meermalen uitgesteld Algemeen Overleg over het Rugzakje met Minister Van der Hoeven. Ook staatssecretaris Ross was aanwezig in verband met het (niet meer) kunnen inzetten van zorgmiddelen in het onderwijs. FvO en CG-Raad hebben veel ingezet in de lobby. Op twee cruciale punten is winst geboekt. Het traject van herindicatie wordt vereenvoudigd en zorgmiddelen mogen in het onderwijs ingezet worden, al zijn hier nog onduidelijkheden.

Herindicatie vereenvoudigd
Alle kinderen die al met ambulante begeleiding regulier onderwijs volgen, moeten voor een echte rugzak opnieuw geïndiceerd worden. Kinderen in het speciaal onderwijs moeten voor 1 augustus 2005 een nieuwe indicatie krijgen. Voor de CvIs (commissie voor indicatie en advies) dus enorme werkdruk en voor ouders onzekerheid en extra aanleveren van gegevens.

Minister Van der Hoeven wil niets veranderen aan de inhoud van de indicatiecriteria en het indicatietraject. Het proces van herindicatie zal wel veranderen. De onderwijskundige ontwikkeling van elk kind is straks te volgen via het handelingsplan. Bij veel kinderen zal ook sprake zijn van evident stabiele kindkenmerken (door de achterliggende aandoening). De Commissie van Begeleiding die aan elke school verbonden is, zal op basis van onderwijskundige ontwikkeling en stabiele kindkenmerken aangeven of het kind nog steeds ondersteuning vanuit het speciaal onderwijs nodig heeft. Dit advies wordt leidend voor het herindicatiebesluit. Formeel houdt het CvI het laatste woord.

Het staat ouders vrij om wel het uitgebreide herindicatietraject te kiezen. Bijvoorbeeld als zij denken dat begeleiding uit een ander cluster beter aansluit op de behoeftes van hun kind.

Inzet zorgmiddelen
Mevrouw Ross is druk bezig om een definitieve richtlijn te ontwikkelen. Ook na 1 augustus 2004 kunnen PGB-middelen worden ingezet in het onderwijs; voor kinderen die nu al een PGB hebben en voor nieuwe kinderen. Onduidelijk bleef of ondersteunende en activerende begeleiding ingezet kan blijven. Er komen wél kortingen op het AWBZ-budget, afhankelijk van het schooltype en de zorgmiddelen die hier al voor handen zijn.
De definitieve richtlijn wordt naar verwacht eind maart in de Tweede Kamer besproken.

Er zijn inmiddels twee moties ingediend. Kamerlid Balemans e.a. hebben voor 15 maart informatie gevraagd over de concrete invulling van de inzet van PGB voor zorg in het onderwijs. De motie van mw. Aasted-Madsen vraagt de regering te bevorderen dat de inzet van het rugzakje wordt uitgebreid naar het mbo.

* Op 25 februari hebben FvO en CG-Raad staatssecretaris Ross geschreven met een verzoek in de definitieve regeling te betrekken alle AWBZ-functies, PGB en zorg in natura, alle typen onderwijs en alle leerlingen, oud en nieuw.