Arcares
Branchevereniging voor Verpleging en Verzorging

Reactie Arcares op rapport Arbeidsinspectie

Arcares wil spoedoverleg met staatssecretaris VWS.

Arcares is van mening dat arbeidsomstandigheden van medewerkers uitermate belangrijk zijn in het beleid van zorgorganisaties. Gelet op de beperkte financiële en personele armslag begrijpt Arcares echter dat zij keuzes moeten maken. De beschikbare middelen worden, terecht, in de eerste plaats ingezet voor de dagelijks zorg voor de cliënten.

De signalen van de inspectie stemmen overeen met onderzoek dat onlangs door Arcares zelf is uitgevoerd. Arcares neemt ze serieus en heeft de staatssecretaris van VWS gevraagd om een spoedoverleg over de mogelijkheden van verpleeg- en verzorgingshuizen om de wettelijke voorschriften op het terrein van veiligheid van medewerkers en bewoners na te leven.

Als eerste bedrijfstak binnen de zorg legden verpleeg- en verzorgingshuizen afspraken over arbeidsomstandigheden vast in een CAO. Dat heeft geleid tot tal van activiteiten, bijvoorbeeld met het doel fysieke en psychische overbelasting terug te brengen. Een, qua omvang uniek, arbeidsbelevingsonderzoek is uitgevoerd in de branche. Knelpunten kunnen aan de hand van de uitkomsten worden getraceerd en aangepakt. Al die inspanningen hebben er bijvoorbeeld toe geleid dat het ziekteverzuim in de branche is teruggebracht van 8,3 % in 2001 naar 6,5 % in 2003.

Arcares is van mening dat het niet bij het constateren van knelpunten en overtredingen moet blijven. De problemen die zich voordoen in de naleving van voorschriften moeten worden geanalyseerd om vervolgens op zoek te kunnen gaan naar oplossingen daarvoor. Daarover wil Arcares graag spoedoverleg plegen met de staatssecretaris van VWS.

Datum: 03/03/2004