NOVIB

Novib ondersteunt oproep armste landen om hervorming EU suikersector

Datum: 3 maart 2004.

Oxfam / Novib ondersteunt de oproep van de minst ontwikkelde landen om het EU suikerbeleid op een eerlijke manier te veranderen. Miljoenen suikerboeren in landen als Mozambique en Zambia gaan ten onder als gevolg van dumping van EU suiker.

De handelsministers van Soedan, Mozambique, Nepal en Bangladesh presenteren vandaag samen met Oxfam hun gezamenlijk standpunt over EU suiker hervormingen presenteren aan EU landbouwcommissaris Fischler en EU handelscommissaris Lamy in Brussel.

Onder het Nederlandse voorzitterschap van de EU later dit jaar zal een besluit genomen worden over de suikerhervorming. In april zullen de discussies hierover beginnen in de EU landbouwraad.

14)De hervorming van het EU suikerbeleid is een uitgelezen kans om handel eerlijk te maken. Het nieuwe EU suikerbeleid moet een einde maken aan dumping van suiker en moet de armste landen toegang geven tot de Europese markt. Het is hoog tijd voor Europa om te stoppen met overproductie, volgens Rian Fokker, beleidsmedewerker landbouw Novib.

16)Radicale hervormingen zijn nodig om te voorkomen dat grote Europese suikermaatschappijen nog langer winst maken ten koste van kleine boeren, consumenten en het milieu.

Oxfam / Novib erkent dat er winnaars en verliezers zullen zijn in het hervormingsproces. De EU moeten zorgen dat er rekening gehouden wordt met de belangen van de ACP landen (oud-koloniën uit Afrika, Caribische gebied en Pacific) en dat kleine suikerboeren in Europa beschermd worden.

Oxfam / Novib roept de EU op tot:
Op korte termijn een volledige afschaffing van exportsubsidies. Een quotumvermindering van 6 miljoen ton per jaar, om de (her)export van Europese overschotten en ACP-importen te voorkomen. Toedeling van een quotum aan de LDCs conform hun potentiële exportcapaciteit. Om nieuwe overschotten te voorkomen, moeten productiequota in de EU overeenkomstig geleidelijk worden verminderd.
Maatregelen om de ACP-landen te compenseren voor de vermindering van hun voorkeurstoegang.
Zodanige vormgeving van het suikerregime dat de aanpassingskosten grotendeels worden gedragen door grootschalige producenten en de suikerindustrie, en dat een duurzame suikerproductie wordt bevorderd.

Oxfam International is een confederatie van twaalf ontwikkelingsorganisaties die in 120 landen werken. De confederatie bestaat uit: Oxfam America, Oxfam-in-Belgium, Oxfam Canada, Oxfam Community Aid Abroad (Australië), Oxfam Germany, Oxfam Great Britain, Oxfam Hong Kong, Intermon Oxfam (Spanje), Oxfam Ireland, Novib, Oxfam New Zealand and Oxfam Quebec.

Noot voor de redactie (