Gemeente Nijmegen

Nijmegen bouwt 1000 seniorenwoningen

De komende vijf jaar worden er in Nijmegen 1000 seniorenwoningen gebouwd. Deze woningen zijn eenvoudig aan de wensen van de bewoners aan te passen. Ze liggen allemaal in de buurt van zorg- en welzijnsvoorzieningen. De helft is koopwoning. Met deze woningen speelt de gemeente in op de woonwensen van de huidige senioren.

In 2005 worden de eerste honderd woningen opgeleverd in Brakkestein en Nijmegen-Oost. In 2006 komen er nog ongeveer 200 bij op het voormalig Dobbelmanterrein in Bottendaal, bij verpleeghuis Margriet en het voormalige St. Josephhof. Tot en met 2008 worden de overige 700 in onder meer de wijken Neerbosch-Oost, Hatert en Heijendaal gebouwd.

Er is vraag naar deze vorm van wonen in de nabijheid van zorg- en welzijnsvoorzieningen. De komende jaren neemt de vraag door de vergrijzing toe. Het huidige Nijmeegse aanbod van seniorenwoningen bestaat nog teveel uit goedkope, kleine huurwoningen. Met de bouw van deze 1000 woningen komt daar meer variatie in.

Veel senioren willen verhuizen, maar zien er tegen op. Vandaar dat de Stichting Welzijnswerk Ouderen Nijmegen (SWON) senioren woonadvies geeft. Door het steuntje in de rug van de woonadviseur wordt een verhuizing voor ouderen wat makkelijker.

Als ouderen doorstromen naar een ander huis, komen er eensgezinswoningen voor jonge gezinnen vrij. Daarom subsidieert de gemeente Nijmegen gedurende twee jaar dit project.