Gemeente Dongen


Hoe leefbaar is uw wijk of dorp? 03-03-2004 11:32 Platform Wonen onderzoekt leefbaarheid
Een leefbare woonomgeving, dat is wat iedereen graag wil. Een wijk of dorp met voldoende voorzieningen, een veilig klimaat en weinig overlast van geluid, stank of verkeer. Het Platform Wonen, een samenwerkingsverband dat tot doel heeft de leefbaarheid in Dongen te verbeteren, heeft onderzoeksbureau GfK opdracht gegeven om een onderzoek naar de leefbaarheid in Dongen uit te voeren. De uitslag van het onderzoek wordt in het najaar bekend gemaakt.

Bent u tevreden met uw woonomgeving en de voorzieningen? Wat vindt u van de betrokkenheid van de bewoners bij de wijk? Voelt u zich veilig?

Binnenkort krijgen 750 Dongenaren een vragenlijst in de bus met het verzoek deze in te vullen en te retourneren. De enquête is anoniem en de ingevulde vragenlijsten worden verwerkt in een computerprogramma.

Leefbaarheidprofiel
Aan de hand van de ingevulde vragenlijsten wordt er voor elke wijk en elk dorp een leefbaarheidprofiel gemaakt. Het Platform krijgt zo een beter beeld van elke wijk met al haar knelpunten en mogelijkheden. Op basis van de mening van de bewoners bekijkt het Platform welke maatregelen en activiteiten nodig zijn in een wijk of dorp. Ook kunnen de leefbaarheidgegevens van de verschillende wijken en dorpen in de gemeente met elkaar vergeleken worden en is het mogelijk om de Dongense leefbaarheidgegevens te vergelijken met soortgelijke gemeenten.

Ontwikkelingen
Dit leefbaarheidsonderzoek is het tweede dat het Platform Wonen onder de Dongense bevolking laat uitvoeren. Het onderzoek wordt iedere twee jaar herhaald, zodat de ontwikkelingen op het gebied van leefbaarheid zichtbaar worden.

Samenwerkingsorgaan
Het Platform Wonen Dongen is een samenwerkingsorgaan waarin vertegenwoordigers van de wijk- en dorpsraden, de gemeente, de politie, stichting Open Huis, VAC, de DWV en woningstichting Volksbelang samen werken op het gebied van leefbaarheid. Dit doet zij ondermeer door het geven van adviezen, het bevorderen van de samenwerking en het opzetten van projecten. De afgelopen jaren zijn er een aantal projecten gerealiseerd zoals het project bestrijding hondenpoep, het project zwerfvuil en een leefbaarheidonderzoek in 2002.