PWC
http://www.pwc.com/nl

Invoering Enterprice Risk Management probleem voor verzekeraar

Invoering Enterprice Risk Management stelt
verzekeraars voor problemen

Een recent wereldwijd onderzoek van PricewaterhouseCoopers toont aan dat Enterprise Risk Management (ERM) bij verzekeraars hoog op de agenda staat als instrument om de concurrentie voor te blijven; een aantal grote verzekeraars dienen echter het gat te dichten tussen de ontwerp- en planningsfase en de daadwerkelijke uitvoering en integratie van ERM in de besluitvorming.

Marktkrachten en regelgevende instanties zullen verzekeraars ertoe blijven dwingen hun risico management te verbeteren om zo hun financiële doelstellingen te kunnen verwezenlijken. Zo wordt er in Nederland gewerkt aan een financieel toetsingskader en in internationaal verband aan Solvency II. Grote verzekeraars zien ERM als een raamwerk dat hen niet alleen in staat stelt om alle soorten risicos te beheersen maar ook om hun portefeuilles te optimaliseren en hun productontwikkeling te verbeteren. Een aantal van hen blijft echter worstelen met de infrastructuur, mensen, processen en technologie die noodzakelijk zijn om de vruchten van ERM ten volle te kunnen plukken.

Verzekeraars met een vooruitziende blik werken reeds een aantal jaar aan ERM, maar ERM heeft pas sinds kort aan belang gewonnen in de nasleep van hoge verliezen, solvabiliteitsproblemen en bestuursschandalen. Hoewel verzekeraars ERM beschouwen als een van de belangrijkste instrumenten voor de beheersing van onzekerheid en bijna de helft van de ondervraagden de bescherming van aandeelhouderswaarde noemde als het belangrijkste voordeel van ERM, antwoordde slechts 5% van de ondervraagden dat zij van mening waren dat ERM volledig geïntegreerd was in hun strategische besluiten.

Het onderzoeksrapport, dat is uitgebracht onder de naam Enterprise-wide Risk Management for the Insurance Industry, is gebaseerd op de uitkomsten van een van de meest uitgebreide en vergaande ERM-studies die ooit in de verzekeringsbranche zijn gehouden; er deden in totaal 44 grote verzekeraars uit Azië, Europa en Noord-Amerika aan mee, waaronder ook Nederlandse ondernemingen.

Suzanne Keijl, partner bij PricewaterhouseCoopers, zegt het volgende naar aanleiding van het onderzoek: Verzekeraars willen hun procedures voor het meten en analyseren van en het reageren op risicos verbeteren. Daarom is het waarschijnlijk dat ERM een steeds grotere rol zal spelen bij het signaleren van de beste winstmogelijkheden en de betere uitvoering van strategische plannen. Naar verwachting zal ERM een steeds belangrijker onderdeel gaan uitmaken van het concurrentievermogen van verzekeraars.

Keijl vervolgt: Grote ondernemingen kiezen ervoor de huidige marktomstandigheden op een meer verfijnde en holistische manier te benaderen; hierbij worden de financiële en niet-financiële risicobeheersing geïntegreerd in een samenhangend en allesomvattend raamwerk van bestuur, toezicht en beheersing.

Er is geen algemene oplossing voor de ontwikkeling en invoering van ERM, maar het onderzoek wijst wel uit dat er onder de ondervraagden een toenemende overeenstemming bestaat over de manier waarop ERM het best kan worden ingevoerd en hoe de organisatie daarvan kan profiteren. Wij hebben hieronder een aantal van de uitgangpunten op een rij gezet:

Een doeltreffend ERM-raamwerk dient de belangrijkste uitgangspunten van bestuur en organisatie, richtlijnen en beleid en de methodes, systemen en instrumenten voor risicometing op elkaar af te stemmen De volgende aspecten werden genoemd als succesfactoren van ERM vanuit het oogpunt van bestuur en organisatie:
een duidelijk omlijnde risicostrategie die tot uitdrukking komt in limieten en toezichtprocedures
betrokkenheid van het bestuur (57% van de ondervraagden had een Chief Risk Officer die aan het bestuur rapporteert over risico) centrale ERM-functies (74% van de ondervraagden) risicocommissies op groeps- en business-unitniveau die op de juiste manier over risico communiceren en de organisatie doordringen van het belang van risicobeheersing

Uit het onderzoek kwam tevens een aantal gebieden naar voren dat moeilijkheden blijft opleveren, zoals het rapporteren over risicos in de vorm van bruikbare managementinformatie. Slechts 6% van de ondervraagden kon bevestigen dat zij in staat waren gegevens te verzamelen over alle risico categorieën en business units..

Hoewel tools en technieken voor risico management van financiële risicos al vrij geavanceerd zijn, staan die voor management van operationele en regelgevings risicos nog in de kinderschoenen. Juist de initiatieven op deze risicogebieden kunnen worden geïntegreerd met het versterken van governance en compliance, met name vanwege de toenemende regelgeving.

Verzekeraars ontdekken dat het herdefiniëren van gegevensstromenom compliance- en financiële risicos te beheersen, hen in staat zal stellen beter gebruik te maken van de bestaande infrastructuur. Systemen en gegevens blijven echter nog steeds een belangrijke hindernis voor de doeltreffendheid van ERM; slechts 8% van de ondervraagden antwoordde dat zij erg tevreden was over de technologie die bij risicobeheersing te pas komt.

Nogmaals Suzanne Keijl: Beleggers, analisten en ratingbureaus zullen zich waarschijnlijk steeds meer gaan richten op ERM als onderdeel van hun vraag naar grotere rekenschap en aantoonbare verbeteringen in de risicobeheersing. Ondernemingen die ERM met succes invoeren zullen daarvoor door de markt worden beloond. Om de vruchten van ERM ten volle te kunnen plukken, is het echter wel noodzakelijk ERM vanuit de directiekamer naar de praktijk te brengen.