Vlaamse overheid

Vlaams Minister van Welzijn, Gezondheid en Gelijke Kansen, Adelheid Byttebier, is tevreden met het akkoord dat bereikt is over de introductie van de dienstencheques in de kinderopvang. Het akkoord is een bevestiging van de afspraken gemaakt tijdens de Vlaamse
Ondernemingsconferentie in december 2003.

Het aanbod aan kinderopvang zal in de eerste plaats worden verhoogd door een extra investering in de reguliere kinderopvang met 4 miljoen euro. Daarnaast zal het aanbod eveneens worden versterkt via het nieuwe aanbod dat door de dienstencheques wordt mogelijk gemaakt.

Binnen de reguliere kinderopvang wordt voor het eerst ook opvang aan huis mogelijk, uiteraard onder toezicht en kwaliteitsbewaking van Kind en Gezin. Deze opvang zal georganiseerd worden binnen de reguliere kinderdagverblijven en IBO's.

Daarnaast is een experiment mogelijk met andere initiatiefnemers. Dit experiment wordt binnen het decreet onder strikte voorwaarden toegelaten: beperkt in tijd en plaats, gegarandeerde kwaliteitsbewaking door Kind en Gezin en met een duidelijk statuut. Na 2 jaar wordt een evaluatie voorzien.

Naast de extra plaatsen en meer werkgelegenheid in de reguliere kinderopvang kan er dus nu ook flexibeler ingespeeld worden op de specifieke noden en vragen van ouders voor kinderopvang.

info : Harry Vanbuel, woordvoerder van
minister Byttebier - tel. 0475/894925
e-mail: harry.vanbuel@vlaanderen.be

---