Ingezonden persbericht


***************

* PERSBERICHT *
***************

Uitstel privatisering

Brinkhorst overvalt energiebedrijven: privatisering uitgesteld tot 2009, verplichte verkoop netwerken

De privatisering van energiebedrijven wordt uitgesteld tot 2009. Bovendien worden energiebedrijven die een leidingennetwerk in beheer hebben, verplicht dat netwerk af te splitsen van hun commerciële poot. Dat staat in weekblad Elsevier van deze week.

De hoogste bazen van
's lands energiebedrijven werden tijdens een besloten overleg in Den Haag op maandag 1 maart op de hoogte gebracht van dit besluit door directeur-generaal Gertjan Lankhorst van Economische Zaken. Lankhorst nam de honneurs waar voor D66-minister Laurens Jan Brinkhorst.

De verbijstering was groot bij Ludo van Halderen, (bestuursvoorzitter van Nuon), bij diens collega Michiel Boersma van Essent, bij de afgevaardigden van Eneco, NRE, Intergas en al die andere bedrijven die samen miljoenen huishoudens en bedrijven voorzien van elektriciteit en gas. Uitstel van privatisering betekent dat energiebedrijven, die nu nog veelal in handen zijn van gemeenten en provincies, niet verkocht kunnen worden.

Afsplitsing van de netten houdt in dat bedrijven als Nuon en Essent hun waardevolste bezit kwijtraken. En dat bijvoorbeeld het Duitse RWE gebruik kan maken van de mogelijkheid om zijn recente aankoop van het Brabantse Obragas terug te draaien.